Bursa de Valori Bucuresti si-a revenit, ieri, piata evoluand cu o lichiditate mult mai buna, fara a recupera insa pierderile suferite miercuri, in plina sedinta de panica si de scaderi sustinute ale preturilor actiunilor, in special ale blue-chips-urilor.

Valoarea tranzactiilor a scazut, totusi, cu 34% fata de ziua anterioara, la doar 45,4 milioane lei noi (circa 12 milioane euro). Toti cei trei indici bursieri si-au revenit dupa caderile de miercuri, aprecierile fiind de circa 2%. Cel mai mult a crescut “barometrul” SIF-urilor, BET-FI, cu 3,2%, pana la valoarea de 51.930,25 puncte, castig prin care nu reuseste sa recupereze decat partial scaderea anterioara, cu peste 4%. Capitalizarea Bursei a depasit, ieri, 18 miliarde euro (66,713 miliarde lei noi), in timp ce capitalul social al BVB va creste, dupa fuziunea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu, pana in 2007, la 5 milioane euro. In primele sase luni din acest an, capitalizarea BVB ar putea creste consistent, potrivit analistilor bursieri, prin listarea noilor emitenti, primul fiind Romtelecom, cu intermediar desemnat deja (SSIF Ieba Trust), urmate cel mai probabil de Fondul Proprietatea si Transelectrica.

Cei sase emitenti care au reusit, ieri, sa aduca Bursei tranzactii insumate de peste 6 milioane dolari – trecand fiecare peste “bariera” de 1 milion dolari – au fost Petrom, SIF 3 Transilvania, SIF 5 Oltenia, SIF 2 Moldova, BRD – Groupe Societe Generale si Banca Transilvania.

Citeste si:  Află cum poți obține credite nebancare chiar dacă ești restanțier

Actiunile celor cinci SIF si-au revenit ieri, fara a inregistra un volum de tranzactionare insemnat, cotatiile urcand in medie cu 3,2%, trase in sus de inchiderea fortata pe SIF 4 Muntenia, care a castigat 5,11%, pana la nivelul de 1,85 lei noi, dupa ce a raportat pietei, la limita, ca a subscris integral detinerea de 11,99% din actiunile Sicomed, la pretul de 1,37 lei noi/titlu, in oferta publica de cumparare care a fost derulata de compania ceha Zentiva, la BVB.

“Faptul ca Zentiva nu a reusit sa stranga procentul necesar delistarii poate fi explicat de cel putin doi factori majori: existenta unui numar mare de actionari mici, care detin actiuni SCD in urma Programului de Privatizare si care nu au reusit sa subscrie la oferta in timp util, precum si faptul ca unii actionari nu au fost multumiti de pretul oferit de Zentiva.

De fapt, chiar evolutia pretului ulterioara anuntului despre rezultatul ofertei demonstreaza ca investitorii evalueaza societatea la un pret mai mare”, de 1,43 lei noi/ actiune, fata de 1,37 lei noi in oferta, ne-a declarat Cristian Tudorescu, analist al SSIF Vanguard. “Dupa un debut pe panica, la Bursa au revenit, in forta, cumparatorii, in special pe blue-chips-urile sectorului financiar-bancar si pe titlurile Petrom, totusi revenirile pe SIF-uri nu prea au fost convingatoare, fiind facute pe un volum redus si fara ordine prea mari in cumparare”, a declarat, pentru “Averea”, Mihai Piscan, broker al SSIF Intercapital Invest.

Citeste si:  Contractul de credit va cuprinde toate costurile, nu doar dobanda

Potrivit acestuia, “Petrom pare a rezista in zona maximumului istoric si consideram ca a intrat puternic in vizorul investitorilor de calibru, care vad in SNP un veritabil blue-chip, ce se va dezvolta bine in viitor, mai ales dupa ce isi va face o restructurare a activitatilor”. “Petrom si RRC nu au scazut nici miercuri, nici ieri – SNP a fost oricum oprit de la tranzactionare o zi, inchizand pe un trend de crestere usoara, pe care este posibil sa se mentina”, spun surse din piata. Actiunile SNP au deschis in scadere, la 0,57 lei noi/titlu, dar au revenit in forta catre maximumul istoric de 0,6 lei noi/actiune, investitorii devenind din ce in ce mai interesati de acest emitent, lucru vizibil si in valoarea tranzactiilor, care a fost cea mai insemnata de la cota Bursei, respectiv 6,730 milioane lei noi. Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta s-au mentinut in zona 0,11 lei noi/actiune, pana unde exista ordine insemnate de vanzare, valoarea tranzactiilor fiind de 2,894 milioane lei noi. Bancile si-au revenit ieri, toti cei trei reprezentanti ai sectorului bancar inregistrand cresteri peste media pietei, de circa 2,5%. Sectorul imobiliare incepe sa se ridice, treptat, la BVB, actiunile Impact Bucuresti continuandu-si aprecierea, dupa acumularea din care a iesit in urma cu doua saptamani, fiind inregistrate ieri schimburi de 3,7 milioane de titluri la pretul mediu de 0,57 lei noi/ actiune.

Citeste si:  Fondurile structurale, abia din luna august

Pentru astazi, brokerii se asteapta la o evolutie oscilanta, cu reveniri ale titlurilor si o intrare, in viitor, intr-o zona mai intensa de distributie.

Autor: Cristina Ciobanu