Fermierii sub 40 de ani vor beneficia de fonduri nerambursabile SAPARD in cuantum maxim de 65% din valoarea proiectelor, in cazul in care investitiile se fac zonele montane, si de 55% in restul situatiilor. Initial, puteau beneficia de maximum 60%, respectiv 50%, dar marirea cuantumului cu inca 5% pentru aceasta categorie de fermieri a fost aprobata de catre Comisia Europeana.

In cazul asociatiilor familiare si a societatilor agricole, toti membrii vor trebui sa aiba sub 40 de ani pentru a beneficia de aceasta masura. Dar pentru a veni in sprijinul fermierilor romani, implicit si in sprijinul celor sub 40 de ani, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a lansat Programul Fermierul, special pentru a le credita diferenta valorii proiectului, in conditii deosebit de avantajoase. Astfel, cel interesat poate obtine imprumutul necesar pe 10 ani, egal valoric cu diferenta nefinantata prin SAPARD, cu o dobanda de 5% pe an, derularea creditului facandu-se prin BCR.

Pentru anul 2006, ultimul an in care Romania va mai beneficia de fonduri SAPARD, pentru derularea Programului Fermierul sunt prevazuti in bugetul ministerului 7.000 miliarde lei vechi. In Anexa 1 a Ordinului 979/2005 sunt precizate cele trei masuri care pot beneficia de finantare, dintre care doua au legatura directa cu Programul SAPARD, adica Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole si Investitiile in exploatatiile agricole – horticultura, viticultura, pomicultura, sere, ferme de vaci de lapte, oi, capre, porci, pasari si taurine.

Citeste si:  Studentii continua sa fie nemultumiti de cursurile inutile din facultati si rectorii dau vina pe Ministerul Educatiei, care nu respecta autonomia universitara

Precizam ca beneficiarii sub 40 de ani vor putea obtine maximul de cofinantare SAPARD daca realizeaza investitia in zonele montane, iar proiectele se incadreaza in programul destinat investitiilor in exploatatiile agricole, valoarea maxima a proiectului putand ajunge la doua milioane euro – in cazul fermelor zootehnice.

Romania poate primi de la UE, pana in anul 2007, prin intermediul Agentiei SAPARD, peste 1,4 miliarde de euro.

Autor: Petre Porea