Alcoolul produs in micile distilerii va fi accizat la jumatate. Aceasta este doar una dintre prevederile Codului fiscal ce ar urma sa intre in vigoare de anul viitor, in vederea stoparii evaziunii fiscale din domeniul alcoolului. Tot din 2006, taranii vor putea produce pentru consumul propriu doar 50 de litri de tuica si rachiu pe an neaccizate, fata de 300 de litri pe an, cat prevede legea in acest moment.
Distileriile a caror productie anuala de alcool nu depaseste 10 hectolitri vor plati, incepand de anul viitor, accize cu 50% mai mici decat cele prevazute in cazul celorlalti producatori. Masura, ce reprezinta o directiva europeana, este inclusa in proiectul de Cod fiscal ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006. Producatorii autohtoni de alcool spera ca aceasta prevedere sa “scoata” la suprafata cat mai multi dintre acei producatori ilegali care lucreaza in economia subterana.
“Pentru alcoolul etilic produs in micile distilerii, a caror productie nu depaseste 10 hectolitri alcool pur/an, se aplica accize specifice reduse”, se precizeaza in proiectul Codului fiscal, finalizat saptamana trecuta de Ministerul Finantelor Publice. Potrivit acestuia, incepand din 1 iulie 2006, vor beneficia de nivelul redus al accizelor, respectiv 50% din nivelul practicat in cazul producatorilor industriali, micile distilerii care sunt independente din punct de vedere juridic si economic de orice alta distilerie, nu functioneaza sub licenta de produs a unei alte distilerii si indeplinesc conditiile prevazute de norme. Asadar, daca un producator mare de alcool va plati din iulie, anul viitor, accize de 550 de euro/hectolitru alcool pur, micile distilerii vor plati aceeasi taxa la jumatate, adica 275 de euro/hectolitru de alcool. “Aceasta prevedere reprezinta o directiva europeana pe care o vom introduce si noi si va intra in vigoare incepand de anul viitor. Speram ca aceasta masura sa duca la reducerea numarului producatorilor ilegali din acest domeniu”, ne-a declarat, ieri, presedintele Garant, Romulus Dascalu.
Productia de tuica pentru consum propriu, micsorata de sase ori
O alta masura inclusa in Codul fiscal este scaderea de sase ori a productiei de tuica si rachiuri neaccizata, destinata consumului propriu. “Tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale sunt exceptate de la plata accizelor, in limita unei cantitati echivalente a 50 de litri cu concentratia alcoolica de 40% in volum, pentru fiecare gospodarie individuala/an, indiferent de locul in care este realizata aceasta productie”, se mentioneaza in proiectul actului normativ ce ar urma sa intre in vigoare de la inceputul anului viitor. Trebuie amintit in acest context ca, in acest moment, productia de tuica si rachiuri din gospodariile individuale este neaccizata in limita unei cantitati de 300 de litri pe an. Producatorii de alcool au solicitat insa micsorarea acestei cantitati neaccizate de la 300 de litri/an la doar 50 de litri/an, motivand ca acesti producatori “casnici” fac concurenta neloiala marilor producatori, comercializandu-si produsele, in special tuica, la preturi mult sub cel al pietei.
Venituri neimpozabile
De anul viitor, majoritatea veniturilor obtinute vor fi impozitate cu o cota de 16%. Nu vor fi insa impozitate, potrivit proiectului de act normativ, veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul “Proprietatea”. “Nu sunt impozabile veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni in conditiile legii privind regimul de stabilire si plata a despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv sau, dupa caz, de mostenitorii legali sau testamentari ai acestora”, se precizeaza in actul normativ, introducandu-se, astfel, la articolul 65 un nou alineat (3).
Nu de aceeasi certitudine privind scutirea de impozit au parte, din pacate, si programatorii. Desi acestora li s-a promis ca se va renunta la introducerea impozitului de 16%, in proiectul Codului fiscal aceasta prevedere nu este inca trecuta “negru pe alb”. “Scutirea veniturilor din salarii, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator, se va mentine de la 1 ianuarie numai cu avizul Consiliului Concurentei”, se precizeaza in textul proiectului.
Autor: Dana Banzea