Protestul exprimat ieri la Bursa de Valori Bucuresti, dar si la Bursa din Sibiu, fata de legislatia privind impozitarea castigurilor nu l-a induplecat pe ministrul finantelor. Acesta risca sa fie dat in judecata de investitorii de pe piata de capital.

Sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a început cu o întârziere de o ora, în semn de protest fata de neclaritatile impozitarii câstigurilor pe piata de capital, care genereaza situatii considerate „aberante“ de catre Consiliul Bursei. Sedinta de tranzactionare a debutat apoi cu variatii de mica amploare ale cotatiilor si lichiditate redusa.

O decizie similara a fost luata si de conducerea Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu, operatiunile bursiere începând la ora 11, in loc de 10.

In replica, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au declarat, ieri, ca modificarile legislative reclamate in prezent de reprezentantii BVB au fost adoptate… la sugestia acestora.

„În parte, efectul acestui avertisment pe care am dorit sa îl lasam este vizibil. S-a vorbit foarte mult în ultima perioada despre modalitatea de impozitare a câstigului pe piata de capital si este imposibil ca toti cei responsabili sa nu fi receptat mesajele noastre, mai ales ca opinia publica a fost sesizata“, a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB, citat de Newsin.

Citeste si:  Ai ramas fara bani in Finlanda?

Bursa din Sibiu a pierdut mii de contracte

„Cert este ca s-au pierdut câteva mii de contracte, care ar fi putut fi încheiate de la deschidere si pâna la ora 11. Este pentru noi o prima forma de protest, pentru ca în acest moment sistemul de impozitare este de fapt o creditare a statului. Impozitarea veniturilor, si nu a profitului, este o eroare a MFP care va avea efect negativ asupra investitorilor straini si care creeaza o imagine proasta a pietei de capital din România“, a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.

Potrivit acestuia, daca nu se intervine curând pentru remedierea acestei neclaritati, bursele din România vor fi distruse. „În scurt timp, bursele, în loc sa devina barometre ale economiei, asa cum sunt în toata lumea, vor ajunge sa sperie oamenii. Acestia vor fugi de burse pentru ca nu este posibil ceea ce se întâmpla. Guvernantii ar trebui sa gaseasca solutii sa le stimuleze si nu sa le distruga“, a mai declarat Teodor Ancuta, citat de Mediafax.

Dan Paul: Brokerii nu pot actiona Fiscul în justitie

Citeste si:  Servicii bancare "cu manusi" pentru clientii cu multi bani

Investitorii sunt direct afectati de intepretarile care au fost date modului de impozitare a câstigului net pe piata de capital si sunt singurii care pot actiona în judecata atât Finantele, cât si ANAF, brokerii neputând face acest lucru, a precizat Dan Paul, presedinele Asociatiei Brokerilor. Acesta a adaugat ca Asociatia Brokerilor va continua protestele pe cale legala pentru reglementarea acestor neclaritati, fara a preciza în ce constau aceste demersuri.

Ionut Popescu: Investitorii au ignorat ordinul MFP

Investitorii la bursa au platit, pâna pe 25 ianuarie, impozitul de 16% pe câstigul net obtinut din tranzactiile cu titluri de valoare detinute mai putin de un an, si nu la câstigul brut, dupa cum prevede un ordin al ministrului finantelor, a declarat, ieri, fostul ministru de finante, Ionut Popescu, citat de NewsIn.

Fostul ministru si investitor pe piata de capital a spus ca a platit impozitul pe întregul portofoliu detinut în 2006, luând în calcul, prin urmare, si pierderile, si ca, din discutiile purtate cu mai multi investitori, a constatat ca toti au procedat în acelasi mod. În privinta repercusiunilor asupra investitorilor pentru nerespectarea actului normativ, Popescu a considerat ca este putin probabil ca ministerul sa-i actioneze în judecata pe acestia si sa le ceara sumele neplatite. În opinia lui Ionut Popescu, ordinul care stabileste plata anticipata din câstigul brut, pâna la 25 ianuarie 2007, este excesiv pentru ca modifica prevederea din Codul Fiscal, potrivit careia impozitul se aplica la câstigul net, respectiv la diferenta dintre pierderile si câstigurile înregistrate pe parcursul anului trecut.“Un act normativ pe care îl încalca toata lumea (ordinul ministrului: n.n.) va fi modificat cu siguranta“, a apreciat Popescu.

Citeste si:  Leul spre 3,6 euro

Ordinul care reglementeaza plata anticipata de 16% pe câstigul brut a fost aprobat la sfârsitul lunii decembrie. Conform declaratiilor lui Ionut Popescu, nu au existat consultari ale Ministerului Finantelor cu partile implicate, iar, în prezent, ministerul nu este dispus sa admita ca a gresit.

Autor: Marilena Dan