Comisia de evaluare si negociere numita de Ministerul Economiei si Comertului a aprobat, joi, scrisorile de intentie depuse de catre 13 din cele 15 firme interesate de finalizarea, punerea in functiune si operarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, informeaza un comunicat al Ministerului.
Doua dintre scrisorile de intentie, ale firmelor Cerna Hora (Republica Ceha) si AFEN (Romania), nu au raspuns cerintelor anuntului initial, iar firmele respective au fost automat descalificate.
In urma deschiderii si analizei scrisorilor de intentie, Comisia de evaluare si negociere admis 13 din cele 15 firme interesate.
Firmele calificate sunt AES Corporation (SUA), ALRO Slatina (Romania), Consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi (Romania), Consortiul international Ansaldo (Italia)-AECL (Canada), Consortiul international Unit Investments (Luxemburg) – Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica Bucuresti (Romania), ENEL (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Republica Coreea de Sud) si RWE Power (Germania).
Potrivit reprezentantilor ministerului, procesul va continua cu discutii intre Comisia de evaluare si negociere si cele 13 companii/consortii selectate, in vederea clarificarii unor prevederi ale scrisorilor de intentie si a definitivarii modelului optim de finalizare, punere in functiune si operare a unitatilor de la Cernavoda.
Dupa aceasta etapa, societatile calificate vor prezenta oferte angajante pentru asocierea cu Societatea Nationala Nuclearelectrica pentru formarea societatii comerciale mixte care se va ocupa de constructia si operarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Rezultatul negocierilor de asociere va fi supus aprobarii Guvernului Romaniei.
Societatea Nationala Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda, a primit pana vineri, 23 iunie 2006, 15 scrisori de intentie de la companii interesate sa participe la finalizarea, punerea in functiune si operarea Unitatilor 3 si 4 ale centralei.
La jumatatea lunii aprilie a acestui an, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a propus Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda, costurile estimate fiind de circa 2,2 miliarde de euro.
Pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat, iar realizarea lucrarilor se va intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect.
In prezent functioneaza numai unitatea 1 de la Cernavoda, care asigura 10% din necesarul energetic al Romaniei, iar al doilea reactor urmeaza sa intre in functiune la inceputul anului 2007, urmand ca Centrala de la Cernavoda sa-si mareasca productia pana la acoperirea a 18% din necesarul pietei.