Mentinerea de catre Banca Nationala, de la jumatatea anului trecut, a unei dobanzi de politica monetara de 8,75%, cresterea ratei rezervelor minime obligatorii la 20% si orientarea romanilor catre creditele in moneda nationala a facut ca bancile sa fie foarte interesate de atragerea leilor detinuti de populatie. Astfel, bancile au crescut dobanzile oferite la economisire la niveluri foarte ridicate, de peste 8%, cu mult peste rata inflatiei, oferind chiar si depozite cu dobanzi fixe pe perioade indelungate.

Aceasta evolutie a dobanzilor la depozite se va inversa anul acesta, bancherii asteptandu-se ca dobanzile la economiile in lei sa scada. Dobanzile la depozite vor trage in jos si dobanzile la credite, astfel ca romanii au un motiv intemeiat de bucurie. “Pe anul 2007, in ceea ce priveste nivelul dobanzilor la economisire, si ma refer aici la dobanzile in lei, pentru ca cele in valuta sunt dictate de pietele externe, nu putem sa dam niste vesti foarte bune. Acestea vor inregistra o evolutie descendenta”, declara presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Domnia sa precizeaza ca se va exercita o presiune pe piata pentru reducerea dobanzilor la economisire, in conditiile care inflatia va continua sa scada. De asemenea, arata reprezentantul bancherilor, pe piata titlurilor de stat dobanzile sunt foarte scazute in comparatie cu dobanda de politica monetara, ceea ce va accentua aceasta presiune. La ultima licitatie pentru tilurile de stat la o luna dobanda a fost de 6,04%, in timp ce dobanda Bancii Nationala este de 8,75%.

Citeste si:  Finantele renunta la impozitarea muncitorilor din strainatate

Mai mult, un alt factor ce “lucreaza” pentru reducerea dobanzilor oferite de banci pentru banii economisiti este intarirea monedei nationale. “Vom asista la o presiune destul de mare pentru reducerea dobanzilor la depozite. Bineinteles ca, in consecinta, vor scadea si dobanzile la credite, se va reduce marja”, afirma Radu Ghetea. De aceeasi parere este si Olga Rece, sef serviciu vanzari depozite si produse financiare la Bancpost, care sustine ca nivelurile actuale ale dobanzilor la depozite se vor mentine constante, cel putin in prima jumatate a anului, dupa care se vor reduce. Chiar si in aceste conditii, oficialul Bancpost preconizeaza o crestere insemnata a economiilor populatiei. “Estimam o crestere de 16-17% a volumelor economiilor. Aceasta crestere va fi determinata de majorarile salariale, dar si de sumele care vor intra in tara de la romanii care lucreaza in strainatate”, subliniaza Olga Rece.

Se diversifica oferta de produse de economisire

Anul 2007 le va aduce romanilor si o anumita diversificare a portofoliului de produse de economisire disponibile la bancile din Romania, mai ales pe partea produselor cu grad de risc ridicat si a celor intermediare. “Exista posibilitati de diversificare pe acest domeniu, dar nu foarte multe. Ramane posibilitatea de a atrage clientii prin a le oferi dobanzi cat mai atractive”, precizeaza presedintele ARB. Olga Rece considera chiar ca va creste gradul de cunoastere al persoanelor care economisesc privind produsele financiare. “Va creste astfel interesul pentru produsele cu un grad de risc mai ridicat, dar si catre cele sintetice, cele care ofera combinatii intre produse risk-free (depozite) si cele mai riscante, insa care sunt ca performante intre cele doua extreme”, a conchis oficialul Bancpost.

Citeste si:  Normele de aplicare a Codului Fiscal au fost adoptate de Guvern

Autor: Bogdan Popescu