Toti cei care detin o soba, un semineu sau o centrala termica, trebuie sa se asigure ca acestea evacueaza cat mai bine gazele si resturile obtinute in urma arderilor. In caz contrar, exista numeroase riscuri pe care nimeni nu isi doreste sa si le asume.

Conform celor de la abccontrol.ro, in 2017 aproximativ 50% dintre incendiile din Romania au avut loc din cauza unor cosuri de fum infundate sau defecte. Tocmai din acest motiv, angajarea unui cosar autorizat pentru lucrari de intretinere este esentiala o data pe an.

Posesorii de cosuri de fum trebuie sa stie si alte informatii, pentru a se asigura ca totul este in regula.

5 informatii utile despre cosurile de fum

1. Atunci cand nu este curatat, cosul poate duce la incendii, intoxicatii cu monoxid de carbon, functionare gresita a centralelor sau incendii. Este motivul pentru care procesul de curatare cos de fum este obligatoriu prin legislatie. Astfel, conform legii 163/2007 verificarea, repararea, izolarea termica si curatarea periodica a cosurilor de evacuare sunt obligatorii.

2. Cauzele pentru care cosurile de fum se infunda sunt destul de numeroase: utilizarea improprie a instalatiilor, folosirea unor lemne cu umiditate mare, o constructie proasta a cosului, folosirea unor cosuri de fum sau instalatii improvizate si principala cauza: lipsa curatarii.

3. Curatarea cosului de fum se face doar de catre un cosar autorizat. Desi procesul pare simplu, cosarul poate sa descopere si alte vicii ale sistemului de evacuare si curata cu atentie si semineul sau alte elemente care iau parte la procesul de ardere.

4. Cosurile de fum trebuie sa se construiasca cu cat mai putine coturi, iar atunci cand exista coturi, acestea trebuie sa aiba 90 de grade. La fiecare cot de 90 de grade trebuie sa existe o usa de vizitare. Din pacate, exista multe cosuri construite fara a tine cont de acest detaliu, ceea ce duce la situatii foarte periculoase.

5. Atunci cand se construieste un cos de fum se tine cont de foarte multe detalii. Spre exemplu, se tine cont de amplasarea centralei termice, de combustibilul utilizat de aceasta, de numarul de coturi de 90 de grade si de multe alte detalii.

Cel mai important lucru atunci cand se construieste o centrala termica cu un cos de fum, este siguranta. Tocmai de aceea, inca de la inceput trebuie sa se acorde o atentie maxima curatarii si intretinerii corecte a tuturor elementelor. In felul acesta, cladirea in care instalata instalatia va oferi intotdeauna confort si va fi cat se poate de sigura pentru toti cei din ea.

Ce trebuie facut in situatia in care cosul de fum nu a fost curatat de foarte mult timp?

Trebuie sa fie gasit cel mai apropiat cosar autorizat. Din fericire, un astfel de profesionist nu este foarte costisitor si poate sa ofere o multime de servicii destinate confortului si sigurantei cetatenilor. Tocmai de aceea, este bine ca numarul unui cosar sa fie intotdeauna salvat in telefon.