Pentru cei care doresc sa cumpere un automobil, posibilitatile de finantare sunt resurse proprii, credit bancar sau leasing financiar. Evident, ultimele doua variante sunt singurele existente pentru cei care doresc o masina, dar nu au bani economisiti.

Portalul de oferte financiar-bancare www.Finzoom.ro a realizat o analiza de piata prin care explica concret si care este diferenta dintre credit si leasing, analiza citata de www.SMARTbank.ro. Ambele optiuni presupun achizitia bunului mult dorit in rate lunare. Si totusi, difente exista, chiar daca unii consumatori le pun in aceeasi categorie.

In cazul creditului: proprietarul bunului este clientul (utilizatorul) inca de la inceputul perioadei de creditare; imprumutul se achita prin rate lunare (cuprind cota-parte din valoarea de cumparare a bunului – TVA inclus, rata dobanzii si comisioanele aferente creditului); bunul se asigura obligatoriu Full CASCO, costurile de asigurare sunt suportate de catre client sau oferite gratuit de catre banca (atentie la campaniile promotionale); creditul este garantat cu autoturismul achizitionat si polita de asigurare FULL CASCO cesionata in favoarea bancii; riscul uzurii morale a bunului si/sau degradarea in timp sunt suportate de catre beneficiar.

Citeste si:  Vin zile grele pentru transportatorii de marfa

De asemenea, mai noteaza www.Finzoom.ro: taxa de timbru si timbrul judiciar aferente contractului de vanzare-cumparare sunt calculate la valoarea de cumparare a bunului; rambursarea anticipata se poate face dupa minim 6 luni de la semnarea contractului de credit; conditiile de creditare nu sunt supuse negocierii, alternativa fiind alegerea celui mai avantajos dintre produsele disponibile in cadrul bancii respective; documente necesare: copie act de identitate, factura utilitati, adeverinta salariu tip, documente care atesta alte angajamente de plata (daca este cazul), factura proforma de la dealer.

In cazul leasingului: proprietarul bunului este compania de leasing, care transfera dreptul de folosinta utilizatorului, bunul fiind disponibil acestuia din urma in sistem de inchiriere; la sfarsitul perioadei de leasing, finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului (variante: cumpararea bunului, prelungirea contractului de leasing fara a schimba natura acestuia sau incetarea raporturilor contractuale); presupune plata lunara periodica, denumita rata de leasing (cuprinde cota-parte din valoarea de intrare a bunului – pret masina fara TVA, rata dobanzii de leasing, plus TVA aplicata lunar la principal);

In plus: societatea de leasing va asigura bunul alegand asiguratorul, costurile de asigurare fiind suportate de catre utilizator (daca prin contract nu se prevede altfel); incheierea politelor CASCO si RCA sunt obligatorii; garantarea leasingului se face prin gajarea bunului vizat si emiterea unui bilet la ordin; posibilitatea reducerii ratelor lunare prin optiunea de a plati valoarea reziduala la terminarea contractului; riscul uzurii morale este suportat de catre societatea de leasing;

Citeste si:  LOGAN - o editie cu adevarat limitata

In cazul incheierii unui contract de vanzare-cumparare la sfarsitul perioadei de leasing (ca urmare a optiunii utilizatorului de a achizitiona bunul) cheltuielile pentru taxa de timbru si timbrul judiciar se calculeaza la valoarea reziduala; rambursarea anticipata se poate face dupa minim 12 luni de la semnarea contractului de leasing (art. 7, Ordonanta Guvernulu nr. 51/1997 modificata ); leasing-ul permite negocierea contractelor la nivelul conditiilor contractuale (deci este posibila si obtinerea unor avantaje suplimentare); documente necesare: formular tip de prezentare, copie dupa actul de identitate si pasaport sau permis de conducere, copie carte de munca, adeverinta salariu tip.

Portalul www.Finzoom.ro propune si oferte concrete de creditare, actualizate zilnic si cu acces gratuit, pentru ca beneficiarul, clientul, sa poata aleaga o varianta abia dupa ce a analizat in amanunt toate ofertele de pe piata.

“Pentru a studia optiunile de finantare existente introduceti valoarea si perioada creditului/leasing-ului dorit (Atentie – se porneste de la valoarea masinii cu TVA, atat pentru credit cat si pentru leasing). Astfel va fi generata comparatia tuturor ofertelor care corespund criteriilor dumneavoastra sub forma unui tabel foarte usor de urmarit. Toate ofertele de credit si leasing disponibile sunt ordonate in functie de DAE (Dobanda Anuala Efectiva), costul total al unui credit/leasing. De asemenea, accesand butonul “Aplica” din dreptul produsului vizat si completand formularul afisat, puteti aplica online si gratuit pentru produsul ales. Acesta va fi trimis operatorilor de credit, care va vor contacta in cel mai scurt timp pentru o preaprobare online”, mai explica oficialii www.Finzoom.ro.

Citeste si:  Batalia germana: BMW vs Mercedes-Benz