Desi Romania ar fi trebuit sa devina un stat european si la capitolul drumuri, soferii mai au de asteptat. Pana cand vor fi eliminate toate problemele legate de starea soselelor, conducatorilor auto li se pregateste ceva. Alte taxe. Ca si cum nu ar fi fost de-ajuns faptul ca in tara noastra exista doar 2 autostrazi, autoritatile iau in calcul posibilitatea de a le concesiona unor firme private, iar costurile sa fie acoperite fie din taxe, fie din alte surse.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) intentioneaza sa concesioneze, pana in luna iunie, administrarea celor doua autostrazi din Romania catre companii private, pentru 5 pana la 20 de ani. “Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a dat dispozitie Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sa finalizeze pana in luna aprilie caietul de sarcini, astfel incat pana in luna mai sa fie stabilite, in urma unor licitatii, companiile care se vor ocupa de intretinerea autostrazilor Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta”, a declarat, citat de Mediafax, directorul de comunicare al MTCT, Adrian Ionescu. Suntem curiosi, totusi, daca situatia se va imbunatati. Pentru ca, in acest moment, pe autostrada Soarelui nu exista montata nici macar o toaleta, iar telefoanele publice instalate sunt doar de decor. Inutil sa mai precizam ca nu s-a construit o benzinarie sau un magazin cu bauturi racoritoare ori ca panourile antiorbire s-au furat ca-n codru. Modalitatea de finantare a costurilor de intretinere, spun aceleasi surse, nu a fost inca stabilita, printre variantele avute in vedere fiind introducerea unei taxe de autostrada. De asemenea, fondurile ar putea proveni de la buget sau din taxele achitate pentru utilizarea drumurilor nationale (rovinieta). Pentru a participa la licitatiile prevazute cel tarziu pentru inceputul lunii mai, firmele trebuie sa aiba atat capacitatea financiara, cat si tehnica pentru intretinerea autostrazilor, a aratat Ionescu.

Citeste si:  Exportul de Logan se va dubla in acest an

Avantaje multiple

Potrivit Mediafax, pana la sfarsitul anului ar putea fi luata o decizie si in privinta concesionarii drumurilor nationale.
“Nu o sa terminam pana in luna mai asa-zisele certificate de buna purtare, care vor cuprinde istoria companiilor care au realizat proiecte finantate prin intermediul Ministerului Transporturilor, dar o sa putem face o verificare interna la CNADNR pentru a vedea in cate proiecte sunt implicate firmele si cate utilaje si angajati au, pentru a vedea daca au capacitatea sa realizeze aceste proiecte”, a mai spus Ionescu.

Reprezentantul MTCT a aratat ca nu este necesar un nou act normativ pentru intretinerea autostrazilor, pentru ca sistemul functioneaza deja in Bucuresti, unde o serie de strazi sunt in intretinerea unor companii private. “Durata pe care va fi atribuit fiecare contract va depinde de particularitatile fiecarui tronson. Suntem tentati sa facem aceasta perioada cat mai lunga, insa la inceput trebuie sa vedem cum merg lucrurile pe o perioada mai scurta, de cinci ani de exemplu. Ulterior, daca lucrurile merg bine, durata contractului va fi extinsa”, a explicat Ionescu. El a enumerat printre avantajele acestui sistem remedierea prompta a defectiunilor, mentinerea autostrazilor la un anumit nivel calitativ, refacerea imediata a marcajelor si inlocuirea prompta a panourilor antiorbire si a catadioptrilor. Cele doua autostrazi au o lungime cumulata de aproape 250 de kilometri.

Citeste si:  Ar trebui sa ne asteptam ca preturile masinilor noi sa scada?

Retea europeana in 5-7 ani

La sfarsitul anului trecut, ministrul Radu Berceanu a anuntat ca, in maximum doi ani si jumatate, autostrada Soarelui ar putea fi finalizata, daca lucrarile se vor face “ca la carte”. “Pe tronsonul Drajna-Fetesti se va circula de la 1 mai 2007, astfel incat sa fie prins sezonul estival”, a spus Berceanu, cu ocazia receptionarii lucrarilor pe tronsonul Fetesti-Cernavoda. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca in urmatorii 2 ani vor fi inceputi 800 de km de autostrada, astfel ca in 5-7 ani Romania sa aiba o retea care ne va permite sa fim aproape de cea europeana.

In 2007 vor fi analizate si pregatite primele parteneriate public-private, astfel incat, in 2008, sa fie semnate primele contracte.

Berceanu a adaugat ca in 10 ani e posibil sa se construiasca 2.500 de km daca vor fi puse in aplicare contractele public-private, dand ca exemplu Portugalia, unde s-au construit 2.200 de km. “In 2006 s-au finalizat 17,6 km de autostrada, la care se adauga alti 37 de pe tronsonul Drajna-Fetesti. Anul viitor vor fi finalizati 70 de km, iar alti 400 vor fi in lucru”, a subliniat Berceanu.

Citeste si:  General Motors renunta la Daewoo Craiova

Portiunea din autostrada Soarelui dintre Fetesti si Cernavoda a fost construita cu ajutorul Comisiei Europene, care a acordat Romaniei un grant de 26,4 milioane de euro. “CE, prin Facilitatea ISPA, a acordat Romaniei un sprijin financiar nerambursabil in valoare de 26.410.608,46 de euro pentru reabilitarea autostrazii Bucuresti – Constanta, sectiunea Fetesti – Cernavoda.

Autor: Ionela Neagu-Stanila