Romania si Bulgaria s-au aflat pe un trend foarte bun inainte de perioada de instabilitate politica ce s-a instalat in aceste tari, a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, la finalul primei zile a reuniunii informale a ministrilor de externe europeni de la Newport, Tara Galilor. Oficialul de la Bruxelles a cerut Bucurestiului si Sofiei sa reia ritmul alert al reformelor pentru a avea la sfarsitul anului 2006 o “foaie de parcurs curata”. Ministrul integrarii, Anca Boagiu, a vazut, surprinzator, in mesajul lui Olli Rehn o incurajare pentru intensificarea pregatirilor, in timp ce liderul UDMR, Marko Bela, a constatat ca discutiile contradictorii dintre membrii coalitiei au transmis un mesaj de instabilitate politica. Opozitia de la Bucuresti a comentat insa extrem de critic, prin vocea purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, faptul ca guvernarea actuala nu isi indeplineste obligatiile fata de Bruxelles si ca functionarea normala a institutiilor statului a fost inlocuita prin crize.
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a sesizat ca scena politica din Romania si Bulgaria s-a aflat in ultimele luni sub semnul instabilitatii si ca cele doua state va trebui sa faca eforturi pentru a mentine ritmul reformelor. Cu ocazia intalnirii informale a ministrilor de externe europeni, organizata la Newport, oficialul comunitar a subliniat ca autoritatile de la Bucuresti si Sofia trebuie sa revina la fel de ferm ca pana acum la realizarea angajamentelor asumate astfel incat sa aiba la sfarsitul anului viitor o “foaie de parcurs curata”.
Olli Rehn a mentionat ca inainte de perioada de instabilitate politica atat Romania, cat si Bulgaria se aflau pe un trend foarte bun. Potrivit agentiei Novinite, oficialul european a aratat ca in cazul Romaniei principalele probleme sunt coruptia, controlul vamal, modalitatea de acordare a ajutoarelor de stat si implementarea legilor referitoare la protectia mediului. Comisarul pentru extindere a mai adaugat ca deocamdata este prematur sa se pronunte asupra unei eventuale amanari, preferand sa astepte pana in 25 octombrie, cand va fi dat publicitatii Raportul de tara.
Jack Straw, seful diplomatiei britanice si reprezentantul presedintiei semestriale a Uniunii, a declarat optimist: “Cred ca toata lumea din jurul mesei doreste ca Bulgaria si Romania sa devina membre ale Uniunii la data stabilita”. Pe de alta parte, surse diplomatice citate de Mediafax au spus ca, in legatura cu Romania si Bulgaria, oficialii europeni vor astepta sa vada ce se intampla dupa raportul din primavara, pentru orice decizie cu privire la clauzele de salvgardare.
Cu toate acestea, subiectul integrarii Romaniei si Bulgariei nu a fost o tema predilecta a summitului, discutiile gravitand in jurul cazurilor Turciei si Croatiei.
Romania “munceste fara pauze”
Ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a precizat ca Ungaria si-a anuntat in cadrul reuniunii intentia de a ratifica Tratatul de aderare a Romaniei, la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie. Seful diplomatiei romane sustine ca initiativa Budapestei a fost imbratisata si de alte tari, precum Spania si Grecia, in timp ce Marea Britanie a precizat ca va incepe foarte repede procedurile parlamentare pentru ratificarea tratatului. Mihai Razvan Ungureanu a recunoscut in fata sefilor diplomatiilor europene ca ultimele luni au fost marcate de “energice dezbateri politice interne”, dar a adaugat totodata ca Romania “munceste in continuare fara pauze”. El a dat detalii oficialilor europeni despre schimbarea conducerii la PNA, dar si despre inlocuirea ministrului integrarii europene, exprimandu-si speranta ca Anca Boagiu “va fi mai eficienta decat predecesorul sau”.
Din criza in criza
Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a vazut in declaratiile lui Olli Rehn o incurajare pentru tara noastra de a continua pregatirea in vederea aderarii. Ea a mai precizat ca aceste eforturi au continuat si in vara anului 2005, atat in ceea ce priveste criteriile politic si economic, dar si in domeniile care au facut obiectul scrisorii de avertizare: achizitii publice, concurenta, mediu, proprietate intelectuala, agricultura, impozitare, justitie si afaceri interne.
Liderul UDMR, Marko Bela, a precizat ca, pentru a adera la UE in 2007, “ne place sau nu ne place, trebuie sa fim elevi foarte buni in perioada urmatoare”. El a admis totodata ca disputele din cadrul coalitiei “nu ne-au ajutat” deoarece au transmis mesajul unei instabilitati politice. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a reactionat mult mai dur, apreciind ca Romania se afla in blocaj pe doua paliere: pe de o parte nu isi indeplineste obligatiile asumate fata de UE, pe de alta parte, a inlocuit functionarea normala a institutiilor statului cu criza. “Evident ca acest lucru a creat incertitudine la Bruxelles. Rolul oficialilor europeni nu este de a ne rezolva noua problemele, ci de a evalua modul in care avem capacitatea de a indeplini angajamentele asumate”, a concluzionat senatorul social-democrat.
Autor: Irinel Mica