Societatile de leasing vor avea un capital minim de jumatate de milion de euro si vor fi auditate si supravegheate.

Liberalii lucreaza la un proiect prin care sa modifice legea leasingului, a anuntat vicepresedintele Eugen Nicolaescu. Acesta a declarat ca intentia proiectului este sa evite pe viitor cazuri precum cel al MTS Leasing, pe care l-a categorisit drept „o teapa data sistemului“. Noua forma a legii va contine o definire mai clara a conceptelor cu care se lucreaza. Totodata, se va introduce supravegherea gestiunii societatilor de leasing, prin introducerea a doua audituri financiare obligatorii anuale, unul pe 30 iunie si altul pe 31 decembrie, raporturile de audit urmind sa fie facute publice.

Totodata, capitalul social minim al firmelor care vor sa desfasoare asemenea activitati va fi majorat la 500.000 de euro, cresterea va fi in doua trepte – prima pina pe 31 decembrie 2006, iar cea de-a doua pina in 2009. Nicolaescu a precizat ca piata de leasing va fi supravegheata de un organism similar cu CNVM sau cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, dar a admis ca acesta nu va putea fi infiintat decit peste doi sau trei ani. „Este un organism costisitor si, deocamdata, Romania nu ar avea bani sa-l sustina“, a spus el. Nicolaescu a explicat ca un asemenea organism se sustine din veniturile celor care desfasoara asemenea activitati si ca, de aceea, nu poate lua fiinta decit dupa ce piata de leasing se va dezvolta suficient.

Citeste si:  Expertii Comisiei Europene incep luni controalele in agricultura

Proiectul de lege este una dintre prioritatile legislative ale liberalilor si va fi finalizat pina pe 3 septembrie, cind are loc intilnirea conducerii partidului cu parlamentarii, dupa care textul va fi inaintat spre dezbatere Parlamentului.

Autor: Laura Ciobanu