O delegatie a oamenilor de afaceri din regiunea Umbria – Italia, condusa de Nicola Alemanno, Primarul orasului Norcia, a vizitat in data de 17 octombrie, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), pilej cu care s-a intalnit cu Secretarul General al Camerei, Ionel Constantin, informeaza un comunicat remis ziarului financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.

In cadrul intalnirii, Nicola Alemanno a facut o scurta prezentare a mediului economic a localitatii pe care o reprezinta, accentuand faptul ca antreprenorii italieni sunt interesati in mod direct in dezvoltarea relatiilor cu intreprinderi romanesti. Orasul Norcia este renumit pentru industria locala, indeosebi in domeniul alimentar, unde exista o adevarata arta in prelucrarea traditionala a carnii.

“Este in interesul nostru sa promovam IMM-uri din domeniul agro-alimentar si sa valorificam oportunitatile oferite de colaborarea cu firmele din Romania. Avem un proiect prin care dorim sa realizam o expozitie cu produse traditionale italiene si totodata dorim sa identificam cel putin trei regiuni unde sa organizam aceste de expozitii”.

“Vrem sa stabilim relatii de cooperare si in domeniul turismului. Exista structuri hoteliere care sunt interesate in colaborarea cu Scoala Romana de Turism in vederea formarii si pregatirii profesionale”, a explicat primarul. Italia s-a dezvoltat pe baza structurii oraselor mici, si aceasta strategie poate deveni un model pentru Romania.

“Nu exista orase mici sau mari, ci oameni care doresc sa faca ceva pentru comunitatea lor locala”, a mentionat Ionel Constantin, Secretarul General al CCIR.
Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai tarii noastre. Timp de 10 ani, din 1997 pana in 2007, Italia s-a situat pe primul loc in ceea ce priveste volumul schimburilor comerciale. In prezent ocupa locul doi, dupa Germania, dar continua sa fie principala destinatie a exporturilor romanesti.

“Performantele inregistrate in economia romaneasca in ultimii ani sunt semnificative si conduc la dinamizarea relatiilor economice cu toate tarile, inclusiv cu Italia”, a mai adaugat Ionel Constantin. “Romania dispune de un patrimoniu cultural impresionant, de asemeni avem o oferta turistica variata pe care o puteti prezenta in localitatea dumneavostra. Asteptam investitii in infrastructura, in industria constructoare de masini, in energie si, nu in ultimul rand, dorim facilitati in dezvoltarea leasingului pentru echipamente industriale in vederea modernizarii si retehnologizarii intreprinderilor romanesti”, a mai spus acesta.

“Consider ca putem ajunge la un schimb de know-how in domeniul industriei culinare, dar si in domeniul turismului”, a afirmat Liliana Deac, Director al Departamentului de Relatii Externe din CCIR.

Preocupata in permanenta de imbunatatirea mediului de afaceri, CCIR depune eforturi constante pentru stimularea schimbului de informatii cu partenerii straini.