Indicele BET, care descrie preturile celor mai tranzactionate actiuni ale Bursei, a pierdut ieri 0,5%, in timp ce indicele BET C, al tuturor preturilor Bursei a scazut cu 0,3%. Desi cotatiile companiilor financiare au urcat usor, acest lucru nu a compensat usoara cadere generala a preturilor, ceea ce a dus la o reducere a capitalizarii Bursei cu 234 milioane lei.

Capitalizarea Bursei a reprezentat, ieri, 18,6% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an. S-a obtinut o valoare redusa in urma schimburilor cu actiuni, de doar 23,8 milioane lei, adica 6,4 milioane euro. “Nu s-au inregistrat nici ieri cresteri mari ale cotatiilor, inclusiv ale titlurilor SIF, deoarece piata inca se afla intr-o perioada de asteptari, de asezari ale preturilor, fapt normal dupa cresterile inregistrate in ultima perioada”, declara Marius Veltan, director executiv la societatea de brokeraj Carpatica Invest.

“Este interesant ca multe actiuni se afla acum la cotatii apropiate sau chiar mai mari decat cele la care au inceput corectiile din prima parte a acestui an. Investitorii, mai ales cei mici, sunt usor intimidati de scaderile din ultima saptamana, insa ele erau de asteptat, in conditiile in care si pietele din zona suferisera o evolutie similara. Totusi, jucatorii sunt optimisti pe termen lung”, declara Alexandru Ioan, analist la societatea Swiss Capital.

Citeste si:  Fondurile de investitii raman pe val

Sectorul petrolier a pierdut cel mai mult, ieri, indeosebi Rompetrol Rafinare. Titlurile RRC au scazut cu 2,8%, o actiune ajungand la 0,104 lei, in conditiile transferarii a 15,5 milioane titluri, cu un rulaj de 1,6 milioane lei.

Actiunile Petrom (SNP) s-au depreciat cu 1,1%, pana la 0,42 lei/actiune. S-au efectuat schimburi cu 2,8 milioane titluri SNP, la valoarea de 1,2 milioane lei. Evolutia RRC este influentata de noi informatii aparute in presa, ce alimenteaza scandalul Patriciu, explica brokerul de la Carpatica Invest. In cazul Petrom, brokerii nu cunosc informatiile exacte care determina deprecierea acestei actiuni.

“Sunt mai multe zvonuri in piata. Fie ca un fond intentioneaza sa iasa de pe acest simbol, fie ca o parte dintre actionari, salariati ai companiei, disponibilizeaza lichiditati pentru a cumpara actiuni SNP la pretul la care a achizitionat OMV”, spune Veltan. El adauga ca rezultatele financiare ale Petrom, presupuse a fi bune, ce urmeaza sa fie raportate pe 22 noiembrie, “ar putea duce SNP pe trend ascendent”.

Citeste si:  Bancile se orienteaza spre servicii de nisa

Banca Transilvania s-a mentinut cea mai tranzactionata actiune, de data aceasta facand obiectul unor transferuri mai mari, fata de sedinta anterioara, de 4 milioane actiuni, la valoarea totala de 4,5 milioane lei. Pretul a ramas cel din sesiunea precedenta, de 1,14 lei/actiune. Si BRD a avut o evolutie constanta, cotatia titlurilor mentinandu-se cea din ziua anterioara de 13,1000 lei/actiune.

Dintre societatile financiare, SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova au obtinut cele mai mari valori ale transferurilor. S-au tranzactionat 1,8 milioane titluri SIF 5, cu un rulaj de 4 milioane lei, iar pretul a fost in crestere cu 1,8%, inchizand la 2,2000 lei/actiune. Schimburile cu actiuni SIF 2 au insumat 3,4 milioane lei, fiind tranzactionate 1,8 milioane actiuni. Cotatia a urcat cu 1,6%, pana la 1,91 lei/actiune.

SIF 3 Transilvania si SIF 1 Banat-Crisana s-au apreciat fiecare cu 0,5%. Pretul unui titlu SIF 3 a ajuns la 1,83 lei, iar cel al unei actiuni SIF 1, la 1,82 lei. SIF 4 Muntenia s-a mentinut la cotatia din ziua precedenta de 1,32 lei/actiune.

Citeste si:  Petrom a inceput sa creasca

Marius Veltan considera ca influenta vanzarii BCR, unde SIF-urile au detineri de 6% din capital, a fost deja absorbita in actuala cotatie a titlurilor financiare, insa nu exclude fluctuatii ulterioare ale preturilor actiunilor.

Autor: Gabi Zamora