Vestea ca deficitul comercial al Statelor Unite a ajuns in octombrie la 66 miliarde dolari, cu 7 miliarde mai mult fata de luna trecuta, ar fi trebuit sa scada dolarul in raport cu moneda europeana. Dar faptul ca dolarul nu a tinut cont de problema deficitului si a continuat sa se aprecieze, ajungand joia trecuta la doi ani de cresteri fata de moneda unica, arata ca euro poate fi descrisa ca o „moneda cu adevarat bolnava“, potrivit saptamanalului „The Business“.
Moneda unica a inregistrat o depreciere puternica, scazand cu 2% in cursul saptamanii trecute, fata de saptamana anterioara. In plus, din luna august pana in prezent, euro s-a depreciat cu 5% fata de valuta americana, iar din decembrie 2004 si pana acum, euro a pierdut 14% fata de dolar.
Aceste cifre trimit un semnal de alarma catre pietele financiare. Conform saptamanalului britanic, cauzele principale ar fi lipsa de reactie fata de deficitul american si disensiunile prelungite, atat intre membrii de conducere ai Bancii Centrale Europene (BCE), dar si intre acestia si diferiti politicieni europeni, marul discordiei fiind rata dobanzii de referinta in zona euro.
Declaratiile contradictorii ale membrilor din conducerea BCE conduc la o criza de credibilitate fata de institutia bancara. Un exemplu e relevant: la inceputul saptamanii trecute, Yves Mersh, guvernatorul Bancii Centrale din Luxemburg, a dat de inteles ca BCE e decisa sa modifice ratele, dar ulterior si-a modificat declaratia.
In plus, aceste disensiuni creeaza instabilitate pe pietele financiare. „Declaratiile contradictorii ale membrilor din Consiliul de Guvernare a BCE creeaza instabilitate pe pietele financiare“, a subliniat Stephen Lewis, economist la Monument Securities.
O alta cauza pentru prestatia slaba a monedei europene este reprezentata de tulburarile sociale din Franta, intrate acum in cea de-a treia saptamana. Alti factori de destabilizare a monedei europene sunt: diferenta dintre rata dobanzii americane (4%) si rata europeana (2%), prognozele pesimiste asupra economiei germane si lunga criza politica in jurul numirii viitorului cancelar.
Deasupra tuturor ramane insa problema deficitului comercial. „Daca euro nu poate raspunde la accentuarea deficitului comercial al Statelor Unite, atunci inseamna ca euro este, intr-adevar, o moneda bolnava“, a fost verdictul lui Richard Franulovich, analist sef al pietei valutare la Westpac Banking Corp.
Pretul scazut al petrolului a contribuit, de asemenea, la deprecierea monedei europene. In mod normal, scaderea preturilor petrolului este un lucru bun pentru moneda europeana, deoarece reduc costurile si presiunile asupra economiilor din zona euro.
Un pret redus al petrolului este, in mod normal, asociat cu un dolar mai slab, de vreme ce petrolul este comercializat in dolari. Un pret mai scazut la petrol ar trebui sa atraga dupa sine o scadere a nivelului de comenzi pentru valuta americana.
Dar ceea ce face ca in acest caz sa nu scada moneda americana, ci cea europeana, este diferenta dintre politicile monetare ale institutiilor bancare centrale din SUA si zona euro. Investitorii sunt convinsi ca Rezerva Federala (Fed), sistemul de banci centrale din Statele Unite, va continua sa mareasca rata dobanzii pana la 5% sau chiar mai mult in cursul anului viitor.
Daca BCE mentine rata dobanzii la 2%, se va ajunge la o diferenta si mai mare intre ratele celor doua sisteme bancare, diferenta favorabila dolarului american. Si fata de yen-ul japonez, dolarul are aceeasi reactie, intrucat Bank of Japan urmeaza aceeasi procedura monetara ca si BCE, dolarul crescand cu aproape 6% fata de yen-ul japonez, din luna august.
Revenind la deficitul comercial, trebuie adaugat un lucru. Daca un deficit comercial de o asemenea magnitudine ar fi fost anuntat cand rata dobanzii era mica, moneda americana ar fi fost serios depreciata.
„Sa nu fim intelesi gresit, datele privind deficitul comercial sunt groaznice. Dar diferenta actuala intre cele doua rate inca sugereaza ca euro si yen-ul sunt scumpe in raport cu dolarul.
Deficit de record sau nu, rata dobanzii de referinta din SUA va continua sa creasca“, a declarat David Mozina, presedinte la departamentul de strategie valutara din cadrul grupului Lehman Brothers din New York.
Autor: Bogdan Asaftei