Leul a continuat ieri sa se aprecieze in raport cu moneda unica europeana, cursul de referinta anuntat de Banca Nationala fiind de 3,4455 lei/euro, fata de 3,4592 lei/euro in sedinta precedenta. |n prima zi a acestei luni, euro a scazut sub nivelul de 3,5 lei si a continuat sa se deprecieze in fiecare zi. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ne-a declarat ieri ca explicatia acestei evolutii consta in faptul ca “valuta vine in valuri in Romania”. “Nu cred ca factorul determinant al aprecierii leului il constituie valuta adusa de romanii care lucreaza in strainatate. Mai degraba cred ca este vorba de interesul deosebit de puternic pe care piata romaneasca il trezeste in mediul capitalului strain”, a explicat Vasilescu. Banca Nationala nu detine informatii clare cu privire la domeniile spre care se indreapta valuta care intra in tara, insa cel mai probabil este vorba despre investitii in terenuri, case si chiar pamant agricol.
O data cu anuntul privind trecerea la un regim de politica monetara mai flexibil, Banca Nationala a decis sa nu mai publice defalcat sursele de intrari la rezerva statului. Astfel, nu mai pot fi evaluate datele privind interventiile bancii centrale in piata valutara, evolutia cursului devenind, astfel, mai putin previzibila.

Citeste si:  Banca Mondiala aloca 33 milioane USD pentru inundatii

Intrari de 1,6 miliarde euro

in iulie

Rezervele valutare ale BNR au crescut in luna iulie cu 1,08 miliarde de euro, in conditiile unor intrari de 1,66 miliarde de euro rezultate din cumpararile bancii centrale, din piata valutara, privatizari si modificarea rezervelor minime constituite de banci, potriv it unui comunicat al BNR. La finele lunii iulie, rezervele valutare la BNR se situau la 14,85 miliarde de euro, iar rezervele internationale (valute plus aur) au atins 16,04 miliarde de euro. In luna precedenta, au iesit 580,2 milioane euro de la rezerva BNR, reprezentand plati pentru ratele si dobanzile scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, plati si cotizatii si comisioane bancare.

De la inceputul anului, BNR nu mai publica defalcat sursele de intrari la rezerva statului. Pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 723 de milioane de euro.

Citeste si:  Posta e gata sa-i "retrocedeze" gratis lui Vintu cartierul general al Gelsor din Splaiul Unirii