“Reforma din Sanatate a lui Nicolaescu a primit girul lui Traian Basescu. Intr-o atmosfera de sarbatoare, in flagranta contradictie cu fetele indoliate ale cadrelor medicale prezente in sala, ministrul sanatatii a fost pupat si felicitat atat de sustinatorul sau fidel, prim-ministrul Tariceanu, cat si de Traian Basescu.”

Ieri, Palatul Parlamentului a gazduit o ultima prezentare oficiala a pachetului legislativ privind reforma in domeniul sanatatii. O prezentare care a fost sustinuta nu numai de ministrul Nicolaescu, ci si de prim-ministrul Tariceanu si presedintele Traian Basescu. Fiecare dintre acestia a incercat sa convinga ca reforma este facuta pentru beneficiul cetatenilor si intru starpirea coruptiei, feudelor si clanurilor din sistemul sanitar ticalosit. Discursurile au avut accente melodramatice, oratorii amintind, sub forme asemanatoare, de umilinta suportata de bolnavii plimbati de la un spital la altul si de stresul in plus provocat de gandul ca trebuie sa dea bani la doctori. “Reforma o facem pentru oameni, de aceea s-a facut remanierea la Guvern in vara”, a afirmat Nicolaescu, referindu-se la schimbarea colegului sau de partid, Mircea Cinteza. Totodata, ministrul sanatatii a precizat ca, deocamdata, va merge pe varianta reabilitarii spitalelor si crearii de sectii private si, pe masura ce unitatile sanitare vor fi modernizate si dotate, va trece la privatizarea acestora.

Citeste si:  Partidul lui Voiculescu, adoptat de liberali

Clanuri, feude si sistem clientelar

Declaratiile prim-ministrului Romaniei au reprezentat un atac extrem de virulent la adresa medicilor. “De 15 ani, sistemul sufera de o boala cronica: insecuritatea cetateanului bolnav. Acesta trebuie sa rezolve o problema suplimentara: sa-i plateasca chirurgului, anestezistului, fapt care este un stres suplimentar. O astfel de practica nu se va stinge, dar nu trebuie sa o incurajam, ci sa scoatem germenii care au parazitat sistemul. Nu vrem sa ramanem prizonierii clanurilor si sistemului clientelar, spitalul nu este o feuda in care sa ne descurcam mai bine pentru ca avem prieteni la Guvern”, a afirmat Tariceanu. Acesta a amintit si de necesitatea majorarii veniturilor personalului medical, una dintre solutiile propuse fiind aparitia cabinetelor private in spitalele de stat. Subliniind subfinantarea sistemului sanitar, prim-ministrul a vorbit si despre iminenta largirii bazei de colectare a contributiei pentru Sanatate, lucru care se va intampla pana la inceputul lui 2007.

Din prezentarea reformei au lipsit introducerea sistemului de co-plata la internare si la medici pentru asigurati.

Citeste si:  Credinta vindeca bolile de inima si cancerul

Basescu, atac la coruptie

Presedintele i-a cerut public lui Nicolaescu sa demareze controale la toate spitalele din tara pentru a depista achizitionarea unor echipamente medicale care nu au fost puse in functiune niciodata. Basescu a solicitat ca responsabilii sa plateasca si a pus la zid coruptia din sistem si dispretul pentru banii publici din lumea medicala. “Il felicit pe Nicolaescu pentru modul in care a inteles sa contribuie la progresul sanatatii. Il felicit pentru curajul de a infrunta feudalii sistemului”, a declarat Basescu. Totodata, presedintele a sustinut ideea potrivit careia managerii de spital nu pot fi si directori, si politicieni, subliniind importanta introducerii incompatibilitatilor. “Este cel mai important pachet de legi pe care actualul Guvern l-a promovat. Dar o reforma reuseste doar daca este acceptata. Tocmai de aceea, inainte de a deveni o realitate legislativa, cer Ministerului Sanatatii sa o explice pana in cel mai indepartat spital si dispensar”, a conchis Basescu.

Autor: Claudia Marcu