Avocatii considera ca Fondul Proprietatea, ce urmeaza sa se infiinteze in baza Legii 247/2005 privind acordarea de despagubiri fostilor proprietari ai unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 1945-1989, incalca legislatia pietei de capital si unele prevederi ale Constitutiei. Gheorghe Piperea si fostul presedinte al PNL, Valeriu Stoica, au afirmat, ieri, in cadrul conferintei “Dreptul de afaceri pentru 2006 – cele mai actuale probleme juridice ale mediului de afaceri”, ca Fondul Poprietatea contravine Legii 297/2004 privind piata bursiera in masura in care investitiile acestui organism de plasament colectiv trebuie sa fie facute in actiuni cotate. Or, actiunile din patrimoniul fondului sunt necotate, spune Piperea, printre ele figurand chiar actiuni ale unor companii in lichidare sau creante ale statului roman fata de tari precum Irak sau Congo.

Mecanismul fondului are in vedere schimbarea titlurilor de despagubire in actiuni, insa nu este vorba despre actiuni listate la bursa si care fac parte din activele fondului, ci de actiuni la fond.

Un alt aspect ilegal, in viziunea avocatilor, tine de probabilitatea transformarii Fondului Proprietatea intr-un nou SIF. Astfel, achizitiile ar fi limitate la un procent fix din actiunile emise, in conditiile in care fondul are o valoare de cel putin cinci miliarde euro, iar SIF-urile nu depasesc 150 de milioane euro.

Fondul Proprietatea incalca si Constitutia, mai exact principiul garantarii proprietatii si pe cel al libertatii de asociere, dupa cum sustine Piperea. Valeriu Stoica spune, la randul sau, ca infiintarea acestui fond implica riscuri birocratice si economice. “Mi-e teama ca birocratia legata de aplicarea legii va naste un risc de coruptie”, afirma avocatul. El a adaugat ca titlurile de despagubire nu produc venituri impozabile, au durata de valabilitate limitata si nu pot fi transmise mai departe prin vanzare sau negociere, ci numai pe cale de succesiune.

Stoica a tinut sa sublinieze si incertitudinea ce planeaza asupra perioadei de constituire a fondului. Legea 247/2005 mentioneaza ca Fondul Proprietatea trebuie infiintat in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a textului legislativ.

Autor: Mircea Fica