Bucurestenii vor plati, anul viitor, taxe locale mai mari, in medie cu 7%. Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat ieri proiectul de hotarare privind stabilirea nivelurilor taxelor si impozitelor locale, avand la baza Hotararea de Guvern 797/2005. Cresterea este determinata, in principal, de nivelul inflatiei. Pentru anumite categorii de taxe, taxele vor depasi media de 7%.

Asa este cazul proprietarilor de hale industriale si spatii comerciale, carora municipalitatea le cere impozite cu cel putin 12% mai mari. Taxa auto va creste si ea in medie cu 12%, in functie de cat de poluant este mijlocul de transport. Cea mai mare lovitura o primesc insa bucurestenii care au nevoie de autorizatii de la Primarie. Alesii au decis ca nivelul sumelor percepute pentru astfel de documente sa creasca de pana la zece ori. Aceasta masura a scandalizat consilierii generali ai Opozitiei, dar a fost adoptata cu majoritate de voturi. Taxa auto pentru autoturismele cu capacitate de peste 2.000 mc a fost stabilita la 12 lei/500cmc; pentru motorete, motociclete si scutere la 8 lei/500cmc; autobuze, autocare si microbuze, 24 lei/500 cmc; alte vehicule cu tractiune mecanica cu masa totala maxima autorizata de pana la 12 tone, inclusiv, 28 lei/500 cmc; iar pentru tractoare inmatriculate la16 lei/500 cmc.

Citeste si:  Romania este in criza de birouri

Pentru cladiri cu pereti din materiale noi, asemanatoare cu cele din lemn, caramida nearsa, paianta, valatuci sau sipci, consiliul local a stabilit o taxa de 300lei/mp (3 milioane lei vechi/mp), incepand cu 1 ianuarie 2006. Aceasta marire va afecta exclusiv halele industriale si spatiile comerciale.

O alta prevedere adoptata ieri de CGMB se refera la marirea de zece ori a taxelor pentru obtinerea diferitelor autorizatii cum ar fi certificatul de urbanism sau autorizatia de constructie. Aceasta din urma propunere a fost contestata insa de unii consilieri ai opozitiei care au sustinut ca “taxele pe hartii vor lovi puternic in cetateanul de rand”. Astfel, taxa pentru un certificat de urbanism necesar pentru o constructie cu suprafata de pana la 150 metri patrati inclusiv a fost majorata de cateva ori, ajungand la 40 de lei. Aceste taxe erau situate la un nivel disproportionat (de patru lei noi) raportat la prestatia efectiva si chiar si contravaloarea transportului pana la institutia respectiva era mai mare decat valoarea documentului obtinut. Hotararea reglementeaza in mod unitar si taxa pentru utilizarea temporara a locurilor publice. Pana in prezent aceste taxe erau percepute diferentiat ori separat de sectoare, existand posibilitatea ca, pe aceeasi strada care delimiteaza doua sectoare ale Capitalei, sa se incaseze aceeasi taxa, dar cu valori diferite. Prin aceasta hotarare se instituie si doua taxe noi, referitoare la utilizarea temporara a locurilor publice, taxa pentru filmare si fotografiere profesionista (de 72 lei/mp/zi in zona A) si de utilizare a domeniului public pentru spectacole in aer liber, festivaluri si manifestari promotionale (pentru care este de 24 de lei/mp/zi in zona A). Potrivit municipalitatii, cele doua taxe nu afecteaza populatia Bucurestilor, ele fiind instituite pentru activitatile desfasurate in locurile publice si care au caracter comercial. Cresterea de zece ori a impozitelor pe autorizatii a starnit revolta consilierilor PSD. Dupa adoptarea proiectului de hotarare primarul general si-a exprimat satisfactia pentru faptul ca, incepand cu anul viitor, toti locuitorii Capitalei vor plati in mod unitar impozitele: “Singura diferenta la impozitare va fi data de zona de folosinta. Vom avea astfel pentru prima data o politica fiscala unitara la nivelul Bucurestilor”, a conchis Videanu. Plata cu anticipatie a impozitului datorate de persoanele fizice genereaza o reducere pentru intregul an este de 7%.

Citeste si:  Clauzele abuzive - care sunt cele mai utilizate clauze ilegale in contracte

Autor: Daniela Serb