Initiativa premierului Tariceanu de a cere parlamentarilor Coalitiei sa pastreze neschimbate bugetele celor doua Camere pentru anul viitor i-a lasat descumpaniti pe politicieni. Daca deputatii au decis sa reanalizeze in Biroul Permanent al Camerei proiectul de buget, senatorii spun ca acest lucru este imposibil pentru ca tocmai si-au votat saptamana trecuta bugetul.

Propunerea premierului Tariceanu de a reduce bugetul Senatului pentru anul viitor cu 400 miliarde de lei a fost primita cu revolta de catre senatorii Opozitiei, si cu o oarecare reticenta chiar de cei ai Coalitiei. Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a declarat ca o echipa de la Ministerul Finantelor ar fi trebuit sa participe la discutiile privind Bugetul Senatului. “Tariceanu trebuie sa inteleaga ca Parlamentul controleaza Executivul si nu invers”, a tunat Vacaroiu. Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat si el ca Parlamentul are dreptul prin Constitutie de a-si vota singur bugetul adaugand ca “zone de economisire” se pot face prin comasarea unor servicii ale Senatului si Camerei. Liberalul Paul Pacuraru, care s-a aratat sceptic ca propunerea lui Tariceanu poate fi aplicata s-a intrebat retoric: “Ce sa facem sa nu platim facturile Senatului? Ar fi o premiera”. In schimb, deputatii au decis ieri sa amane adoptarea proiectului de buget al Camerei pe anul 2006, dupa ce s-a propus diminuarea acestuia de la 3.100 miliarde cat era stabilit initial la 1.900 miliarde. Proiectul a fost retrimis Biroului Permanent, iar conducerea Camerei Deputatilor isi va prezenta punctul de vedere azi. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va solicita membrilor CNC-ului Coalitiei sa accepte mentinerea bugetului actual alocat Parlamentului avand in vedere ca fondurile disponibile trebuie orientate catre proiectele sociale.

Citeste si:  Taxa pe Valoarea Adaugata ar putea creste in 2007

Anul acesta Camera Deputatilor si Senatul – care au dreptul sa isi stabileasca singure bugetul – au beneficiat de fonduri cu 60% mai mari fata de 2004. “Pentru acest an, gasesc de cuviinta ca este necesar ca aceste cheltuieli sa fie plafonate si sa nu mai creasca fata de nivelul din 2005”, a spus Tariceanu. Pentru 2006 senatorii si-au alocat un buget de 1.200 miliarde ROL, cu 400 de miliarde mai mult decat in 2005, in timp ce deputatii si-au alocat 3.100 de miliarde, cu 1.400 miliarde mai mult.

(E.O.,C.F.)