Valoarea restantelor inregistrate de persoanele fizice la achitarea ratelor a crescut cu 1,56 milioane euro la sfarsitul lunii iulie, fata de finele lui iunie, o data cu marirea numarului rau-platnicilor cu datorii curente. Potrivit datelor raportate de banci la Biroul de credit, valoarea restantelor curente era de 34,66 milioane de euro la sfarsitul lunii iulie, fata de 33,1 milioane de euro la finele lui iunie. In acelasi timp, numarul datornicilor inregistrati in iulie a fost de 160.000, comparativ cu 159.000 la finele lunii precedente.
La Biroul de Credit institutiile bancare raporteaza informatii despre persoanele fizice care intarzie mai mult de 30 de zile la achitarea ratelor aferente imprumuturilor contractate.

In iunie, valoarea restantelor, mai mica

Cresterea numarului de datornici luna trecuta survine dupa ce in iunie suma totala a restantelor raportate la Biroul de Credit a fost mai mica decat cea inregistrata in luna mai.

De asemenea, se inregistrase diminuarea numarului de persoane cu intarzieri de peste 30 de zile la achitarea obligatiilor lunare fata de institutiile bancare. Astfel, numarul rau-platnicilor scazuse in iunie la 150.000, comparativ cu cele peste 160.600 in luna mai. In acelasi timp, se constata si diminuarea sumei totale datorate de restantieri la 33,1 milioane de euro in iunie fata de 34 milioane de euro in mai.

Citeste si:  Ministerul Muncii impune o noua taxa pe jocuri de noroc si masini de lux

Numarul rau-platnicilor de meserie scade

Numarul persoanelor fizice care au restante la doua sau mai multe banci este insa in scadere. In prezent in “clubul restantierilor” sunt 21.616 persoane, cu 1.384 mai putine decat la finele lunii iunie, cand erau 23.000.

La sfarsitul lunii aveau restante la achitarea mai multor imprumuturi 23.200 de persoane. In acelasi timp in luna iulie, ca si in luna precedenta, o singura persoana avea restante la nu mai putin de noua banci.

Bancile incep sa acorde imprumuturi de 10.000 de euro, fara garantii imobiliare

Competitia din sectorul bancar obliga bancile sa-si adapteze produsele pentru a raspunde cerintelor clientelei. Astfel, daca pana in urma cu cateva saptamani plafonul maxim la creditele de consum fara garantii imobiliare era de 5.000 de euro, in prezent acesta a ajuns la 10.000 de euro. Chiar daca in prezent numai doua banci au in portofoliu un astfel de produs, este de asteptat ca din dorinta de a-si mari sau mentine cotele de piata si celelalte institutii bancare sa mareasca plafoanele la creditele de nevoi nenominalizate acordate fara a solicita ipotecare in favoarea bancii a unui imobil.

Citeste si:  Provincia Quebec are nevoie de mana de lucru

In prezent mai exista pe piata institutii bancare care impun un plafon de maximum 3.000 de euro la imprumuturile contractate in moneda europeana. Restul bancilor care impuneau plafoane la acest nivel le-au majorat la 5.000 de euro sau echivalentul acestei sume pentru creditele acordate in lei.

Cele doua banci care acorda credite de cel mult 10.000 euro fara a solicita garantii imobiliare sunt Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Tiriac. BCR acorda acest imprumut numai in moneda nationala, iar perioada de rambursare a creditului este de pana la zece ani.

Creditul de aceasta valoare acordat de Banca Tiriac poate fi contractat atat in moneda nationala, cat si in cea europeana, dar perioada de rambursare este de pana la cinci ani.