Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu SA si Casa Romana de Compensatie SA au finalizat de curand procesul de audit al functionalitatilor de tranzactionare si compensare, precum si securitatea solutiei informatice Eltrans.
“Prin acest audit am demonstrat functionalitatea si securitatea softului de tranzactionare, ceea ce ne va asigura o crestere a increderii investitorilor in piata la termen de la Sibiu”, a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.
“In acest moment, la Casa de Compensatii sunt deschise peste 3.000 de conturi (investitori), iar in timpul tranzactionarii sunt contactati simultan peste 300 de investitori”, a adaugat reprezentantul BMFMS. Pentru efectuarea acestui audit, BMFMS si CRC au apelat la serviciile KPMG Romania.
Auditul a fost realizat in conformitate cu cerintele Regulamentului nr. 14/2004 emis de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare prin care sistemele informatice ale operatorilor de piata trebuie sa fie auditate de catre auditori certificati CISA. La selectia auditorului pentru acest proiect s-au avut in vedere in primul rand profesionalismul, reputatia, dar si experienta echipei de audit.

Eltrans, un produs al specialistilor Bursei

Aplicatia Eltrans a fost proiectata si dezvoltata in intregime de specialistii BMFMS si CRC. “Implementarea corespunzatoare a infrastructurii informatice pentru sustinerea acestei aplicatii, in conformitate cu recomandarile auditorului, a necesitat un efort concentrat din partea BMFMS si CRC, care a fost rasplatit insa prin rezultatele obtinute”, a declarat Toma Dosteteanu, director executiv la CRC. Auditul functional a certificat conformitatea operatiunilor efectuate de Eltrans cu regulamentele BMFM si CRC. Potrivit comunicatului transmis de institutie, Eltrans este singura platforma folosita de o piata bursiera organizata care executa clearingul si decontarea tranzactiilor in timp real. De asemenea, clientii intermediarilor se pot conecta la piata folosind aceasta aplicatie, avand acces la aceleasi date ca si intermediarii. Desi a fost proiectat si implementat inainte de autorizarea pietei, in 2003, Eltrans a ajuns sa execute rapid si in deplina siguranta o medie de peste 1.500 de tranzactii zilnic, din care rezulta peste 15.000 de contracte, avand peste 300 de useri conectati simultan. Din pacate, in unele momente infrastructura nationala de transmisii de date impiedica exploatarea Eltrans la intregul potential. Rezultatul pozitiv al auditului indica un sistem de tranzactionare si compensare stabil si sigur, fiind in masura sa permita dezvoltarea semnificativa preconizata pentru piata instrumentelor financiare derivate din Romania. Totodata, prin finalizarea acestei chestiuni a fost rezolvata in mod favorabil solicitarea CNVM si Bursa sibiana a dat inca o data masura capacitatii sale ca operator de piata. “Atat pentru organismele pietei de capital din Romania, cat si pentru investitorii nostri este esential sa ne bazam pe solutii informatice sigure. Pentru a spori increderea investitorilor in securitatea si confidentialitatea tranzactiilor am decis sa apelam la serviciile unui auditor international recunoscut in acest domeniu. Am gasit in KPMG un partener deosebit, astfel avem in vedere ca acest audit sa se desfasoare anual in primul rand pentru siguranta tranzactionarii dar si pentru reputatia BMFMS si CRC”, a declarat Teodor Ancuta.

Autori: Radu Georgescu