Infiintat cu mare tam-tam, dar si cu mare intarziere fata de programul anuntat, Fondul Proprietatea – destinat acordarii de despagubiri celor care nu-si vor mai putea primi in natura bunurile confiscate in mod abuziv de comunisti – are din ce in ce mai mult caracteristicile unei noi “cuponiade”. Mai exact, partile negative ale celebrei “privatizari in masa”, actiune de trista amintire.

Si acum, ca si in anii ´90, o categorie de “initiati”, in fapt niste samsari (multi dintre ei fiind aceiasi insi imbogatiti peste noapte pe seama luarii cu japca a certificatelor si a cupoanelor de proprietate de la “fraierii” neinitiati), le dau tarcoale celor indreptatiti sa intre in posesia bonurilor valorice si, momindu-i cu sume modice, ii conving sa le cedeze aceste drepturi. Ei profita de faptul ca cei mai multi dintre fostii proprietari sunt oameni in varsta, multi dintre ei bolnavi, care nu mai au mult de trait si care accepta sa-si vanda drepturile, chiar si la preturi de nimic.

Citeste si:  Google costa 100 miliarde dolari

“Cei mai multi dintre membrii asociatiei noastre au peste 70 de ani, au obosit tot asteptand, multi si-au pierdut increderea si chiar interesul pentru aceasta actiune, prin urmare isi vor vinde drepturile. Un lucru e clar: in jurul fondului exista deja o mafie interesata de preluarea acestor actiuni. Ca dovada, numerosi membri ai asociatiei noastre au fost deja contactati de anumite persoane si intrebati daca sunt dispusi sa isi vanda titlurile de proprietate”, ne-a declarat Maria Teodoru, presedintele Asociatiei fostilor proprietari deposedati in mod abuziv.

Potrivit reglementarilor adoptate de executiv, fostii proprietari se aleg, in fapt, cu praful de pe toba, sumele oferite in schimbul titlurilor acoperind putin peste 10% din valoarea acestora. In plus, bataia de joc a celor care au pus pe picioare aceasta masinarie “in scopul de a face dreptate fostilor proprietari” pare ca nu a avut limite, pentru ca, pe langa actiuni la cateva societati profitabile, in fond intra si creantele in dolari pe care statul roman le are de recuperat de la 13 state, din care cea mai mare parte – 80% din suma – o reprezinta cea provenita din relatia cu Irakul. Or, se stie ca, in urma “succeselor” repurtate de “generosii” negociatori romani, in acest moment, statul roman nu mai are de recuperat de la Irak decat 500 milioane de dolari, din totalul datoriei de peste 2,5 miliarde.

Citeste si:  SIF, prabusite controlat

Autor: Irina Bolboaca