Presedintele Traian Basescu i-a invitat ieri pe romani sa nu mai dea ciubuc timp de un an functionarilor institutiilor statului si sa-si exercite in schimb drepturile cetatenesti. „Apelul meu catre 22 de milioane de romani este ca, incepand de maine, sa refuze sa mai dea la institutiile statului acea pacatoasa de spaga, care a devenit sport national“, a declarat Basescu, in cadrul conferintei Networking Europe. Declaratia presedintelui este sustinuta de un studiu realizat de IRSOP la cererea Comisiei Europene, care arata ca mai bine de jumatate din romani (52%) considera ca este imposibil sa se elimine spaga, favoritismul si influenta politicului in justitie. In plus, 85% din romani cred ca nu au sanse in justitie daca nu au bani sau relatii. Fenomenul are mereu un partener in cetateanul roman, a observat Basescu. „Aceste proces este unul in doi: unul il cere si il accepta, iar altul plateste. Coruptie de unul singur nu poate fi nici la vames, nici la medic, nici la alt functionar al statului“, a adaugat Basescu. Ideea boicotarii „ciubucului“ i-a venit presedintelui ca urmare a cererii din partea unei asociatii, ca pe 1 octombrie sa nu mai cumpere nimeni benzina.

Citeste si:  Dosarul lui Vantu, rejudecat

Presedintele considera ca, pentru a se ajunge la un act de coruptie e nevoie de doi actori: „unul il cere si il accepta, iar altul plateste. Coruptie de unul singur nu poate fi nici la vames, nici la medic, nici la alt functionar al statului“.

Problema coruptiei este mult mai serioasa si nu poate fi rezolvata numai printr-o atitudine individuala, persoanala, considera Dragos Paslaru, de la Grupul de Economie Aplicata. „Daca legislatia s-ar aplica, acest fenomen ar exista numai intr-o mica masura. Pentru acest lucru e nevoie de transparenta, care, in pofida cadrului legislativ nu exista din cauza inertiei institutionale.

Coruptia la care se refera presedintele nu este ceva inedit, ea exista in toate tarile sarace, afirma fostul ministru de finanta Daniel Daianu, prezent la dezbatere. „Noi vorbim despre coruptia inalta. E greu sa starpesti coruptia mica. Creem o tnta falsa. Adevarata coruptie e cea inalta, care are ca actori inalti functionari public, eventual chiar membri ai Guvernului. Existenta acestei coruptii arata o justitie care nu functioneaza sau, mai rau, functioneaza doar in interesul unora“, crede Daianu. „Traim intr-o Romanie fracturata: o Romanie a elitelor si una populara. Nu mai putin de 85% dintre romani cred ca nu au sanse in justitie daca nu au bani sau relatii“, afirma analistul politic Cristian Parvulescu.

Citeste si:  Un nou fond de investitii vizeaza Romania

In plus, 62% dintre romani cred ca, daca vrei sa avansezi, esti obligat sa faci ilegalitati, 52% ca poti sa ocolesti legea atat cat n-o incalci. (F.R.)

Autor: Florin Rusu