Miercuri, 22 martie 2005, la sediul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministrul Zsolt Nagy i-a intampinat pe reprezentantii companiilor romanesti participante la Ziua Informarii eTEN in Romania. La eveniment a fost prezent si domnul Jean-Francois Junger, Ofiter de Proiect, Comisia Europeana.
“eTEN este un program comunitar destinat serviciilor de telecomunicatii trans-europene, al carui obiectiv este acela de a oferi oricarui cetatean, organizatie si administratie din Europa oportunitatea de a participa la dezvoltarea societatii informationale, oferind cadrul favorabil pentru investitii private si pentru crearea de noi locuri de munca, pentru cresterea productivitatii si modernizarea serviciilor publice. Pentru a putea participa la program, Romania plateste din anul 2004 o contributie pe o perioada de 3 ani de 587.000 euro, esalonata in rate anuale de 91.000 euro, 246.000 euro si 250.000 euro”, a declarat ministrul Zsolt Nagy.
El a mai adaugat ca “In 2004, 5 proiecte cu participare romaneasca au fost selectate pentru finantare, valoarea totala a finantarii fiind de aproape 400.000 euro, in timp ce in anul 2005, mai putine proiecte – 4 – au atras totusi o valoare mai mare a finantarii – 500.000 euro.”
La Ziua Informarii eTEN in Romania interesul companiilor fata de posibilitatile oferite de acest program s-a concretizat in numarul mare de participanti: peste 50, reprezentand 28 de companii din industria IT&C.
Bugetul anual al programului a variat intre 43 – 47 milioane de euro pe parcursul celor 3 ani aminititi.
eTEN ofera finantare pentru proiectele din sfera IT&C care indeplinesc urmatoarele conditii: serviciul trebuie sa fie trans-european – sa satisfaca nevoile din Statele Membre ale Uniunii Europene. In acest sens, organizatiile din Romania trebuie sa formeze consortii cu organizatii din cel putin doua State Membre UE; serviciile vizate pot fi servicii in totalitate noi sau servicii care exista deja la nivel national, dar carora li se va da o dimensiune trans-europeana; serviciul pentru care se face cererea de finantare trebuie sa fie de interes comun si sa corespunda unui interes economic si social; propunerile trebuie sa se potriveasca unuia din cele doua tipuri de actiuni: Dezvoltare Initiala (Initial Deployment) sau Validarea Pietei (Market Validation); serviciul trebuie sa se adreseze uneia din cele 6 teme: eGovernment, eHealth, eInclusion, eLearning, Trust&Security si Servicii pentru IMM-uri.
Jean-Francois Junger, Ofiter de Proiect, Comisia Europeana, a subliniat faptul ca “eTEN nu ofera finantare pentru proiecte de cercetare-dezvolare sau pentru infrastructura. Finantarea acordata difera in functie de tipul de actiune, abordat astfel: pentru Dezvoltarea Initiala, contributia Comunitatii este de pana la 30% din costul total estimativ al investitiei; iar pentru Validarea Pietei, contributia Comunitatii este de pana la 50% din valoarea investitiei”.
El i-a incurajat pe cei prezenti in sala sa depune proiecte pentru acest program, a prezentat programul si etapele pe care le vor parcurge proiectele lor si a raspuns la intrebarile adresate.
Mai multe informatii despre acest program pot fi gasite la www.mcti.ro, sectiunea Integrare Europeana, subsectiunea Programe Comunitare, sau pot fi obtinute prin e-mail, adresandu-va la mihai.bulea@mcti.ro sau la tel./ fax 311.41.24, persoana de contact Mihai Bulea.