Anul 2008 va debuta cu noi reglementari fiscale, dupa ce Guvernul a aprobat joi noua forma a Codului Fiscal. Principalele modificari operate asupra noului Cod Fiscal prevad largirea bazei de impozitare, eliminarea unor facilitati pentru pesoanele cu venituri mai mari de cinci salarii medii brute pe economie, eliminarea masurilor de simplificare în domeniul TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si prelungirea pana în 2012 a aplicarii sistemului de plata în vama a TVA aferenta importurilor de bunuri din state terte.
Plafonul lunar privind venitul neimpozabil din pensii va fi majorat la 1.000 lei
Potrivit noilor prevederi, persoanele cu venituri ce depasesc valoarea a cinci salarii medii brute pe economie nu vor mai fi scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale. De asemenea, modificarile fiscale prevad o majorare, începand cu anul viitor, a plafonului privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 lei în prezent la 1.000 lei. Astfel, venitul impozabil lunar din pensii va fi calculat prin deducerea din totalul încasat de un pensionar a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de acesta.
Banii din jocurile de noroc vor fi impozitati
O alta modificare a Codului Fiscal prevede introducerea în categoria veniturilor impozabile ale persoanelor fizice a sumelor realizate sub forma castigurilor la jocurile de noroc, de tip cazino si masini electronice, care nu sunt fiscalizate în momentul de fata.
Modificarile fiscale completeaza pentru organizatiile non-profit categoria veniturilor neimpozabile, cu sumele care apar ca urmare a neîndeplinirii obligatiilor ce revin beneficiarilor de contracte de donatie sau sponsorizare. Schimbarea operata este argumentata de Guvern prin faptul ca reglementarile actuale aplicabile organizatiilor non-profit nu includ în categoria veniturilor neimpozabile veniturile de aceasta natura, obtinute în situatii exceptionale.
Totodata, pentru organizatiile non-profit, organizatiile sindicale si patronale au fost introduse în categoria veniturilor neimpozabile sumele provenite din despagubiri de la societatile de asigurare, pentru pagubele la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate în activitatea economica, precum si a sumelor primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.
Veniturile din vanzarea produselor agricole spre centrele specializate nu se impoziteaza
În ceea ce priveste hotararea Guvernului de a impune impozit de 2% pentru veniturile realizate din produsele agricole puse în vanzare spre centrele specializate la începutul anului viitor, aceasta decizie a fost amanata pana în anul 2009, pe fondul conditiilor meteorologice nefavorabile care au afectat agricultura. “Avand în vedere problemele provocate de fenomenele meteorologice extreme produse în acest an si efectul lor asupra agriculturii, Guvernul a decis astazi (joi- n.r.) amanarea pana în 2009 a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile obtinute din produsele agricole vandute la centrele specializate”, se arata în comunicatul Guvernului.
Finantele au emis în urma cu doua saptamani un proiect de modicare a Codului Fiscal, în care propunea Guvernului sa majoreze cota de impunere la 3% în 2009 si 4% în 2010.
De asemenea, se amana pana în 2010 introducerea pentru toate societatile a sistemului de plati anticipate efectuate trimestrial în contul impozitului pe profit anual.
TVA simplificata pentru lucrarile de constructii-montaj a fost eliminata
Privitor la taxa pe valoarea adaugata, modificarile aduse prin actul normativ au în vedere transpunerea în legislatia nationala a directivelor europene în domeniu.
Astfel, s-a decis eliminarea taxarii inverse sau simplificate pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri, deoarece a determinat o decalare în timp nefavorabila pentru încasarea taxei la bugetul de stat.
Firmele care realizeaza lucrari de constructii-montaj au dificultati deosebite în ceea ce priveste încadrarea corecta a operatiunilor în aceasta categorie din cauza complexitatii Grupei 45 din CAEN si din acest motiv a crescut numarul de cereri de rambursare a TVA din partea constructorilor, care cumparau cu TVA materialele necesare realizarii lucrarilor de constructii-montaj, dar facturau fara sa colecteze TVA în regim simplificat catre beneficiari care erau înregistrati în scopuri de TVA si obligati la plata TVA prin taxare inversa.
“Eliminarea taxarii inverse pentru lucrari de constructii era de asteptat în special datorita dificultatilor pe care aceasta taxa le-a creat constructorilor. Eu ma asteptam, pentru ca a creat multe dificultati în practica”, ne-a declarat avocatul Gabriel Biris, managing-partner al casei de avocatura Biris-Goran.
Potrivit estimarilor Ministerului Economiei si Finantelor, masura va aduce un plus în cash-flow-ul veniturilor bugetare de 2,49 miliarde de lei în 2008, 2,75 miliarde lei în 2009, 3,04 miliarde lei în 2010, 3,34 miliarde lei în 2011.
Se mentine plata TVA în vama pana în 2012
O alta modificare la capitolul TVA prevede prelungirea pana la 31 decembrie 2011 a perioadei de aplicare a sistemului de plata în vama a TVA aferenta importurilor de bunuri din state terte, aplicabil începand cu data de 15 aprilie 2007.
Astfel, conform Codului Fiscal aprobat joi de Guvern, societatile comerciale vor continua sa plateasca TVA în vama pentru importurile de bunuri din statele din afara UE pana la finele anului 2011, desi initial Executivul a decis reintroducerea masurii de la 15 aprilie 2007 pana la finele anului 2008.
“Prelungirea de trei ani arata intentia MEF ca pe termen mediu sa nu revina la eliminarea obligatiei de plata a TVA în vama pentru importurile din statele din afara Uniunii”, a spus Biris.
Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie prevedea procedura simplificata pentru importatorii înregistrati în scopuri de TVA, respectiv care au notificat derularea activitatilor taxabile sau scutite de plata TVA cu drept de deducere.
Asadar, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA nu aveau obligatia sa plateasca în vama TVA aferenta importurilor de bunuri din state din afara UE, aplicandu-se metoda simplificata a platii prin decontul de TVA, care nu implica fluxuri monetare. Prin aplicarea masurilor de simplificare, importatorii nu au mai platit TVA în vama, ci au aplicat taxarea inversa mentionand taxa în acelasi decont ca taxa de plata si cea deductibila.
La finele lunii martie, Guvernul a decis, însa, reintroducerea pe o perioada determinata, de la 15 aprilie 2007 pana la finele anului 2008, a sistemului de plata în vama a TVA aferenta importurilor din statele din afara UE, în conditiile reducerii substantiale a încasarilor bugetare. Masura de reintroducere a platii TVA în vama a fost motivata de Finante prin pierderile din încasarea TVA consemnate imediat dupa 1 ianuarie, ca urmare a evaziunii mult mai usor de realizat. De asemenea, Executivul a hotarat sa pastreze exceptia de la obligatia de plata a TVA în vama. Astfel, importatorii care vor obtine certificate de amanare la plata, în conditiile stabilite printr-un ordin al ministrului Economiei si Finantelor, sunt scutiti de obligatia de a plati TVA în vama.
Autor: Adina Vlad