In luna aprilie, 5,2 milioane de romani au au fost activi pe Internet, conform monitorizarii efectuate de serviciul trafic.ro pe 20.000 de site-uri romanesti. Mai mult, alti 15 milioane de vizitatori au accesat site-urile romanesti din strainatate.
Numarul mare al acestora, spune Tudor Fratila, directorul diviziei de Analiza Web din cadrul companiei netBridge, care dezvolta serviciile trafic.ro., se datoreaza site-urilor romanesti care ofera servicii internationale, precum download sau review-uri de software, dar si a utilizatorilor din diaspora.
“Vizitatorii ajung la ele la fel cum ajung si pe site-urile de afara, Download.com sau Tucows.com, adica marile site-uri din acelasi domeniu”, mai spune Fratila. “Nu exista o “reteta” speciala. Multi vizitatori ajung prin motoarele de cautare, cautand un anume soft, insa exista si multi vizitatori fideli, care au gasit pe aceste site-uri informatii si servicii de calitate, la nivelul celor de afara”, conchide directorul diviziei de Analiza Web al companiei netBridge.
De fapt, numarul audientei active a Internetului, adica a romanilor care acceseaza Internetul cel putin o data pe luna, a crescut cu 10,04 % fata de inceputul anului. La acea data, serviciul trafic.ro inregistra 4,7 milioane de utilizatori activi. “Pana la sfarsitul anului, estimam o crestere de pana la 50% a numarului de utilizatori activi de Internet, comparativ cu perioada similara din anul trecut, adica undeva in jurul cifrei de 6 milioane”, a spus Fratila.

Citeste si:  Internetul s-a dezvoltat cu 50% in 2005

Softpedia conduce detasat

Dintre vizitatorii din strainatate ai site-urilor romanesti, cei mai multi sunt din Statele Unite -18,27%, Marea Britanie – 8,39%, Germania – 3,95%, Canada – 3,70%, Italia – 2,83%, Franta -2,44%.
“Internetul ofera avantajul de a te lupta de la egal la egal cu un site de pe un alt continent si sa ai vizitatori din intreaga lume”, mai spune Fratila. Probabil ca multi din vizitatorii acestor site-uri nu stiu ca administratorii sunt romani si probabil ca nici nu ii intereseaza, atat timp cat gasesc informatia de care au nevoie”, adauga reprezentantul netBridge.
Conform trafic.ro, cele mai vizitate site-uri din Romania sunt softpedia.com, cu 2,1 milioane de utilizatori saptamanal si soft32.com, vizitat de aproape un milion de internauti in decursul unei saptamani. Ambele ofera servicii de download si drivere pentru sisteme de operare. Urmatoarele locuri in clasamentul celor mai vizitate site-uri romanesti sunt ocupate de variantele on line ale diferitor cotidiene centrale, gsp.ro, prosport.ro sau de site-uri generaliste, kappa.ro sau rol.ro.

Citeste si:  O companie permite site-urilor sa urmareasca karma utilizatorilor

Ultimii in UE

Pe de alta parte, un studiu realizat recent de Institutul National de Statistica si de serviciul Eurostat pentru anul 2004 arata ca Romania se pozitioneaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana ca pondere a utilizarii serviciilor de Internet.
In comparatie cu Olanda, care a detinut in 2004 cel mai mare procent de gospodarii cu acces la Internet – 78%, in Romania doar 6% din populatie este conectata. Olanda este urmata de Danemarca, cu 75% si Suedia, cu 73%. La polul opus, cehii si lituanienii sunt cei care au avut cel mai redus acces la serviciile virtuale, cu 19 si, respectiv 16% din gospodarii conectate.

Autor: Adelina Vlad