Odata cu semideschiderea pietei europene a muncii pentru romani, iata ca numarul bancilor care tin cont atunci cand fac evaluarea bonitatii solicitantului de împrumuturi pe termen lung, de veniturile obtinute pe alte meleaguri, creste Aceasta practica fusese adoptata pentru prima data de o institutie financiara nebancara, Domenia Credit, pentru ca apoi sa fie luata în calcul de principalii furnizori de credite imobiliare.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) va lua în considerare la acordarea creditelor, si veniturile realizate în strainatate de catre beneficiar, precum si sumele obtinute din activitati independente, a anuntat luni, banca.

RBL accepta venituri din activitati independente precum taximetrie, medicina, avocatura, notariat public, arhitectura, contabilitate, precum si din chirii, pensii sau drepturi de proprietate intelectuala, se arata într-un comunicat al bancii.

“Am hotarat ca veniturile obtinute din activitati independente, chirii, pensii, salarii din strainatate si drepturi de proprietate intelectuala sa fie luate în considerare atunci cand se calculeaza bonitatea unui client. Singura conditie este ca acestea sa fie justificate prin documentatia specifica, ceruta de RBL”, a declarat în comunicat, presedintele RBL, Ionut Costea.

Citeste si:  Bursa intentioneaza sa infiinteze un segment pentru companiile IT

Banca a început sa acorde credite la sfarsitul anului trecut. Banca ofera doua tipuri de finantari, respectiv Creditul Locativ si Creditul Intermediar.

Pentru primul tip de credit, clientul trebuie în prima etapa sa economiseasca o anumita suma de bani timp de cel putin 18 luni, pentru ca, în a doua etapa, sa obtina un credit în lei cu o dobanda fixa de 6% pe an.

Creditul Intermediar presupune economisirea unui sold minim din valoarea contractului, timp de cel putin trei luni. Pe perioada creditului intermediar, rata dobanzii este fixa, de 7,5% pe an. Dupa ce clientul economiseste cel putin 18 luni si atinge cifra de evaluare impusa de banca, împrumutul se transforma în Credit Locativ cu o dobanda de 6% pe an, fixa pe toata perioada de rambursare.

Autor: Norel Moise