Guvernul a aprobat ieri, printr-o ordonanta de urgenta, solicitarea ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, de suspendare pana la 31 martie 2006 a procesului de vanzare a cabinetelor medicale, considerandu-se ca este necesar ca, in prealabil, sa fie redefinite criteriile de vanzare pentru prevenirea unor “disfunctii majore”.
Ministrul sanatatii a propus guvernului sa suspende procesul de vanzare a spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia cabinete medicale, precum si a celor cu activitati conexe actului medical pe motiv ca in aplicarea acestor prevederi exista interpretari diferite intre preturile de achizitie a spatiilor si preturile cu care ar fi urmat sa fie vandute.
Ministrul de resort a explicat executivului ca este necesar ca, inaintea vanzarii cabinetelor medicale, sa fie redefinite competentele si responsabilitatile asistentei medicale, inclusiv ale asistentei primare si ambulatorii de specialitate, prin pachetul legislativ elaborat de Ministerul Sanatatii.
“Daca numai acesta este scopul amanarii vanzarii cabinetelor, e un lucru bun, insa daca au facut acest lucru pe motiv ca nu pot ajunge la o intelegere toti actorii implicati in acest proces, atunci este un lucru rau. Oricum, vanzarea lor este fortata pentru ca in unele cabinete isi desfasoara activitatea dupa un program anume si cate doi medici de familie, iar cui i se va vinde in acest caz spatiul nu s-a stabilit”, a precizat ieri vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, Tereza Franciuk.
Medicii de familie, la un pas de a deveni proprietari
Aceasta a mai adaugat ca “am mari retineri in ceea ce priveste faptul ca spatiile respective vor fi scoase la vanzare si anul viitor, din moment ce autoritatile nu sunt interesate sa efectueze un recensamant precis al acestora pentru a le putea vinde”.
Pe de alta parte, in propunerea inaintata guvernului de ministrul Nicolaescu s-a mentionat si necesitatea redefinirii criteriilor de vanzare a spatiilor cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical, in scopul prevenirii unor disfunctii majore.
Conform Ordonantei de Urgenta 110/2005, medicii isi pot cumpara cabinetul in urma evaluarii facute de un expert, cel mai probabil la pretul pietei, insa aplicarea actului normativ a provocat o serie de confuzii atat pentru medici, cat si pentru autoritatile locale.
Ordonanta, adoptata de guvern la 19 iulie, stabilea ca procedurile se vor realiza prin negociere directa sau licitatie publica cu strigare. Documentul interzicea vanzarea spatiilor catre persoane fizice care nu au calitatea de medic si drept de libera practica sau catre firme care nu au ca unic obiect de activitate servicii medicale.
Plata cabinetelor medicale, la incheierea contractului sau in rate
Toate spatiile din proprietatea privata a statului, care urmau sa fie vandute, trebuiau centralizate de catre consiliile judetene ori locale sau de regiile autonome, dupa caz.
Conform actului normativ, spatiul urma sa fie platit de catre cumparator la incheierea contractului sau cu un avans de 25% din pretul de vanzare si in rate lunare esalonate pe un termen de pana la cinci ani, cu posibilitatea cumparatorului de a obtine acordarea unui termen de gratie de pana la un an, si cu o dobanda anuala de 10 procente.
Pentru vanzarea in rate, comisia trebuia sa solicite cumparatorului constituirea unei ipoteci pe spatiul si terenul care fac obiectul vanzarii.
Sumele obtinute din vanzarea spatiilor medicale urmau sa constituie venit la bugetul de stat in cota de 10 la suta, diferenta fiind virata la bugetele locale si utilizata pentru realizarea unor proiecte de interes public, aprobate de consiliile judetene sau de consiliile locale vanzatoare.
Spatiile medicale cumparate in conditiile mentionate de actul normativ in cauza nu puteau fi folosite decat pentru activitati medicale.
Autor: Cosmin Anghel