Inca din luna octombrie 2005, zeci de mii de mame nu si-au mai primit indemnizatia de crestere a copilului, cu toate ca acest ajutor reprezinta singura sursa de venit pentru perioada de doi ani, prevazuta de lege. Bataia de joc se datoreaza in egala masura, din spusele demnitarilor din Ministerul Muncii, atat firmelor care nu au depus la timp dosarele solicitantilor, cat si caselor teritoriale de pensii care au intarziat platile. Totusi, conducerea MMSSF a uitat sa invoce si abrambureala prin care sistemul a fost nevoit sa treaca o data cu schimbarile legislative aparute. Astfel, plata indemnizatiei s-a mutat de la Casa Nationala de Pensii la directiile de protectie sociala din cadrul primariilor, iar toate dosarele trebuie refacute.

Potrivit Legii nr. 19/2000, privind acordarea alocatiei pentru cresterea copilului, indemnizatia se cuvine tuturor persoanelor care au copii in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, pentru copilul cu handicap. Aceasta alocatie se acorda, la cerere, pe baza unui dosar care trebuia sa cuprinda actul de identitate al solicitantului, livretul de familie si certificatul de nastere a copilului, precum si o serie de declaratii din care sa reiasa ca parintele este cel natural si, totodata, raspunde de cresterea si ingrijirea acestuia. Pana la data de 1 ianuarie 2006, cand a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 148/2005, dosarul intocmit cu toate actele mai sus-amintite se depunea de catre angajatorul parintelui solicitant la casele teritoriale de pensii, pentru ca acesta trebuia sa faca dovada ca este asigurat, atat in sistemul de pensii, cat si in cel de sanatate. Din cauza acestui lung sir de documente si institutii care erau implicate in procesul de intocmire si depunere a dosarelor, au inceput sa apara intarzieri in plata indemnizatiei, cu precadere in ultimele doua luni ale anului trecut. “Intarzierile sunt cauzate de angajatorii care refuza sa recunoasca dreptul femeii si, ca atare, nu au depus la timp dosarele solicitantilor, iar cei care au facut-o au intampinat greutati din partea caselor teritoriale de pensii, pentru ca acestea nu au efectuat platile la timp”, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Maria Muga. O adevarata bataie de joc, daca ne gandim ca mamele stau acasa, timp de doi ani, si au in ingrijire bebelusi care necesita o multitudine de trebuinte. “Ultimul ajutor pentru cresterea copilului l-am primit in luna octombrie, de atunci nu am mai vazut nimic. Laptele costa, scutecele la fel, cum sa ne crestem copiii in astfel de conditii?!, ne-a declarat mama unei fetite de sase luni.

Citeste si:  Siteul-ul BNR a fost "atacat" timp de patru zile

Si ministerul are vina lui

Un alt motiv care a facut ca plata indemnizatiei catre mame sa nu se faca la timp este bulibaseala din sistem “comisa” de schimbarea legislatiei. Si asta pentru ca ministrul muncii, Gheorghe Barbu, hotarase, fara ca normele metodologice sa fi fost intocmite, ca de la 1 ianuarie 2006 atat cererile pentru stabilirea alocatiei, cat si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordarea acestui drept sa se depuna de catre parinti numai la primaria de pe raza careia solicitantul isi are domiciliul. In lipsa normelor metodologice ale Ordonantei de Urgenta, primariile nu au stiut cu ce se “mananca” noile indatoriri, astfel incat peste 40.000 de dosare au asteptat sa fie finalizate pentru ca mamele sa primeasca indemnizatia ce li se cuvine. Dupa ce conducerea MMSSF a avut “bunavointa” sa finalizeze normele si sa le trimita tuturor directiilor de asistenta sociala din cadrul primariilor, iar functionarii au fost in sfarsit “apti” sa primeasca dosarele, inevitabila inghesuiala s-a produs, zecii de mii de parinti luand cu asalt primariile din toata tara, inca din perioada sarbatorilor, de frica sa nu-si piarda drepturile banesti. La Centrul Municipal de Servicii Sociale Bistrita, aglomeratia din birouri l-a determinat pe directorul Centrului, Dragos Iacob, sa mute intreaga activitate de preluare a dosarelor in sala de mese, pentru a castiga spatiu. Pe langa intarzierea aparitiei normelor, situatia a fost ingreunata si de faptul ca ordonanta este extrem de stufoasa, solicitantii avand nevoie de un numar semnificativ de acte pentru a intocmi un dosar complet. Haosul produs de modificarile legislative a determinat, pe langa intarzierile in plata indemnizatiei din noiembrie si decembrie, o noua amanare a platilor pentru sfarsitul lunii februarie, in tot acest timp, mamele si copiii beneficiari urmand sa reziste cu stoicism.

Citeste si:  Autorizatia pentru antrepozite va costa pana la un milion de euro

Autor: Andreea Dancu