Romanii care au calatorit in strainatate in perioada iunie 2004-iunie 2005 au folosit cardurile Visa de 600.000 de ori, cheltuind mai bine de 108 milioane dolari, cu aproape 43% peste nivelul inregistrat in intervalul similar din anul anterior. Platile catre comercianti au reprezentat 67% din totalul tranzactiilor, restul fiind retrageri de numerar de la bancomate. Acest raport contrasteaza puternic cu situatia din Romania, unde mai putin de 8% din tranzactiile cu carduri Visa sunt la comercianti, ponderea lor in valoarea totala a operatiunilor fiind de 6,2%. „In strainatate, turistii romani isi folosesc cardul de trei ori mai des la comercianti decat la bancomate”, a declarat directorul pentru Romania si Bulgaria al Visa International, Catalin Cretu.
La comerciantii straini, romanii au lasat cam 73 milioane dolari. Nu mai putin de 445.000 de tranzactii au fost facute exclusiv pentru achizitia de bunuri si servicii. Dupa cum a raportat Visa, suma medie cheltuita la fiecare tranzactie s-a ridicat la 164 dolari. Totodata, statisticile companiei mai arata ca grosul banilor, respectiv 24% din valoarea totala a operatiunilor cu carduri Visa, a ajuns la hotelieri.
Deficit in crestere

Citeste si:  Fondurile de Garantare a Creditelor trebuie sa-si consolideze managementul riscului

Raport. In primul semestru, deficitul contului curent a fost de 2,705 miliarde euro, mai mare cu 60,1% decat cel din perioada similara din 2004, arata datele provizorii ale BNR. Deficitul aferent schimburilor comerciale a fost de 3,33 miliarde euro, mai mult cu 1,2 miliarde euro. Datoria externa pe termen mediu si lung a fost de 22,063 miliarde euro, in crestere cu 21,5% fata de 31 decembrie 2004.

Autor: Eryka Lang