Piata asigurarilor RCA nu este una roz. Multe dintre firmele care ofera asigurari RCA refuza sa plateasca daune mari, ceea ce ingreuneaza destul de mult viata soferilor implicati in accidente mai mult sau mai putin grave. Cu toate acestea, la inceputul lui 2018 firmele de asigurari au insistat pentru marirea tarifelor RCA. Din fericire pentru soferi, acest lucru este imposibil, in conditiile in care motivul este unul nejustificat si este exact faptul ca exista daune cu valori mult prea mari. Care sunt statisticile asigurarilor RCA si de ce nu pot asiguratorii sa mareasca politele? Conform celor de la romasig.ro, statisticile sunt urmatoarele si se refera la anul 2016:

  • Numarul de dosare de dauna care au fost deschise a fost de 230 000. Dintre acestea, 40 000 au fost minore, cu daune de pana in 1000 de lei si mai bine de 54% nu au avut nevoie de daune mai mari de 3000 de lei.
  • In 2016 doar 8 dosare au avut daune de peste 1 milion de lei si au fost platite. Dosare mari sunt si cele de peste 100 000 de lei, insa acestea au o pondere de 0.18%.
  • Revenind la 2018, in primele luni ale anului soferii au platit pentru politele RCA sume ce depasesc 3 miliarde de lei. Toate daunele platite in 2016 pentru dosarele de dauna, indiferent de marime, nu au depasit 1.35 de miliarde de lei.

Statistic, asadar, o asigurare auto RCA nu ar avea de ce sa aiba un cost mai mare decat cel care este in prezent, in conditiile in care asiguratorii incaseaza mult mai multi bani decat cheltuiesc, iar daunele ar trebui sa fie platite indiferent de valoare. Se poate face ceva pentru a te asigura ca o eventuala dauna este achitata indiferent de valoare? In principiu, este bine sa se respecte cateva reguli la alegerea companiei de asigurare:

  • Nu este bine sa se faca achizitia in functie de pret. Este indicat sa se foloseasca un calculator rca pentru a descoperi cele mai bune preturi la polite auto RCA, insa este bine sa se tina cont de avantajele oferite de asigurator si de parerile altor clienti care au asigurari la acest asigurator.
  • Cei de la romasig.ro recomanda citirea cu atentie a contractului de asigurare. De cele mai multe ori, asiguratii semneaza contractul de asigurare fara a citi cu atentie termenii impusi. Acest lucru poate sa duca la diverse probleme ulterioare.
  • Este indicat sa se aleaga asiguratorii cu mai multi asigurati, deoarece au un buget mai mare pentru plata daunelor si de regula, se misca mai repede.

De asemenea, cei de la romasig.ro recomanda sa se faca achizitia de asigurari online, in asa fel incat sa existe un control mult mai mare asupra tuturor informatiilor despre asigurator si despre asigurare. De cele mai multe ori, asigurarea online implica o serie de avantaje foarte atractiva pentru clienti: sunt mai accesibile din punct de vedere al costurilor, ofera numeroase variante de reamintire a datei cand trebuie sa fie reinnoita si lasa timp de decizie, in asa fel incat cheltuiala sa fie una inteligenta si buna. Asigurarea RCA nu este o polita perfecta, insa reuseste sa ofere o anumita ordine in trafic si sa asigure reparatii rapide in cazul in care se intampla un eveniment neplacut. Faptul ca asiguratorii nu pot mari tarifele este un mare avantaj pentru soferi, care nu au niciun motiv sa evite achizitia celui mai bun RCA.