Dupa “recordul” de vara, de peste 41 milioane RON, inregistrat in sedinta bursiera de marti, valoarea totala a tranzactiilor perfectate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut, ieri, la 20,7 milioane RON. Toti indicii bursieri au incheiat ziua pe scadere. Indicele BET, al celor mai lichide companii, a scazut cu 0,50%, cursul actiunilor listate s-a depreciat, in medie, cu 0,27%, iar indicele ROTX, listat la Viena, a pierdut 0,23%. Indicele BET – FI, care urmareste evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare, a avut ieri o evolutie sinuoasa. Astfel, dupa ce a pierdut pana la 0,63% in prima parte, in piata au intrat cumparatorii care au readus o crestere a cotatiilor pana la +12%, pentru ca, pana la sfarsitul zilei, sa se deprecieze, din nou, la – 0,13%. Cel mai tranzactionat la aceasta categorie a fost SIF 2 Moldova, cu un rulaj de 1,76 milioane RON.

Tranzactiile bursiere au fost dominate de sectorul petrolier, care a cumulat 9,5 milioane RON. SNP Petrom a raportat ieri, pentru prima jumatate a anului, un profit net de 601 milioane RON (164 milioane de euro). Potrivit datelor companiei, profitul inainte de dobanzi si impozitare a ajuns la valoarea de 860 milioane RON (235 milioane euro), iar cifra de afaceri a atins valoarea de 4.612 milioane RON (1.259 milioane euro). Cum era si de asteptat, investitorii au vandut ieri actiunile SNP Petrom pentru a-si marca profiturile, iar cursul titlurilor SNP a pierdut 1,11%, incheind la pretul de 0,4450 RON/actiune. Cu un pachet de 9,7 milioane de actiuni SNP a fost incheiata si o tranzactie speciala (deal), la pretul de 0,4470 RON/actiune. Valoarea totala a schimburilor incheiate cu titlurile SNP a fost, ieri, de 8,8 milioane RON. Mentionam ca in sedinta precedenta investitorii au cumparat actiuni SNP in valoare de 16,38 milioane RON, iar pretul de inchidere a fost de 0,4500RON/actiune, in crestere cu 1,35% fata de sedinta de luni. Brokerii apreciaza ca se poate vorbi despre o strategie investitionala care se manifesta in ultimul timp: investitorii cumpara inainte de anuntarea rezultatelor financiare, mizand pe raportarea unor profituri in crestere care duc cotatia in sus, pentru ca apoi sa vanda, marcandu-si profitul.

Citeste si:  Agathon, la un pas de stenograme

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) s-au depreciat, ieri, cu 2,08%, ajungand la pretul de 0,0940 RON/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile RRC a fost, ieri, 665.384 RON.

Autor: Raluca Bara