Potrivit comunicatului oficial al BNR, la 30 iunie a.c., datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung era de 22,063 miliarde de euro, fata de 18,152 miliarde de euro, cat se era la 31 decembrie 2004, inregistrand o crestere cu 21,5%. Componenta predominanta a acesteia, adica datoria externa publica si public garantata, avea la 30 iunie un sold de 11,477 miliarde de euro, dar si-a diminuat ponderea in datoria totala cu 3,3% fata de 31 decembrie 2004. In schimb, a doua componenta, datoria externa negarantata public, a ajuns la 9,570 miliarde de euro, inregistrand o crestere cu 23,6% fata de sfarsitul anului trecut.

Analizand sumar situatia contului curent al balantei de plati externe, rezulta un fapt ingrijorator: doar turismul a inregistrat un excedent, de 53 milioane de euro. Daca reducerea ponderii datoriei publice si public garantate poate fi considerata un aspect pozitiv, cresterea deficitului contului curent al balantei de plati, cu circa 1,016 miliarde de euro, in doar 6 luni, este un semnal de alarma. Astfel, pe componenta Bunuri si Servicii, deficitul a ajuns la 3,330 miliarde euro, fata de 2,096 miliarde euro inregistrate la sfarsitul anului trecut. Aceeasi tendinta se consemneaza si in dreptul componentei Venituri, deficitul in acest caz crescand cu 130 milioane de euro.

Citeste si:  Casta expertilor contabili si judiciari pericliteaza integrarea in UE

Deficitul balantei comerciale – peste 3 miliarde de euro

Transferurile curente de 348 milioane de euro – indicator al fondurilor aduse in tara de catre romanii din strainatate – nu au reusit sa compenseze dezechilibrele celorlalte doua componente. Practic, deficitul dintre importul fob de bunuri si exportul fob a crescut in 6 luni cu 1,037 miliarde de euro, deficitul total net, la 30 iunie, atingand cifra de 3,074 miliarde de euro.

Expertii BNR au atras atentia ca, in ceea ce priveste investitiile, intensificarea acestora pare a fi doar aparenta, cu atat mai mult cu cat in semestrul al IV-lea al anului trecut s-a inregistrat o scadere drastica, implicand o schimbare abrupta a comportamentului investitional.

Excedent de 53 milioane de euro in turism

In primul trimestru al acestui an s-a constatat o crestere mai accentuata ca in trimestrul precedent a importului de bunuri de larg consum, inclusiv a numarului de vehicule comerciale, spre deosebire de valoarea bunurilor de capital, care si-a diminuat viteza de crestere, de la 36,4% la doar 19%.

Citeste si:  Ipocrizia Vechii Europe

In ceea ce priveste Serviciile, deficitul a crescut cu 197 milioane de euro, dar in cadrul acestora turismul a cunoscut un salt spectaculos, inregistrand un excedent de 53 milioane de euro, dupa ce la sfarsitul anului trecut inregistrase un deficit de 26 de milioane de euro. Amintim ca, la sfarsitul anului trecut, Transporturile erau singurul domeniu care inregistrase un excedent, de 38 milioane de euro, dar la 30 iunie avea un deficit de 190 milioane de euro.

Autor: Petre Porea