Angajatii din Bucuresti, zona de Nord-Vest, Nord-Est si Centru, muncesc peste 41 de ore pe saptamana, cu trei ore mai mult fata de media inregistrata de salariatii din Uniunea Europeana, a declarat, joi, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea. Datele prezentate au ca sursa statistici publicate de Eurostat si indica pentru Romania un timp de lucru pe toate regiunile de cel putin 39-40 de ore pe saptamana, fata de o medie de 38 de ore la nivel european. “Statistica darama un alt mit. Este clar ca in Romania se munceste mai mult decat media europeana, insa competitivitatea este slaba, adica se munceste prost”, a spus Voinea, la conferinta “Competitivitatea Regionala in contextul agendei Lisabona”, organizat de GEA.

Cinci zone din Romania se plaseaza intre ultimele zece din Europa 27 din punct de
vedere al productivitatii muncii. Regiunea Nord-Est, cu 1,9 euro pe ora, si Sud-Vest cu 2,3 euro/ora, sunt la coada clasamentului european. Celelalte trei regiuni sunt Sud – 2,5 euro/ora, Sud-Est (2,6 euro/ora) si Nord-Vest (2,8 euro/ora).

Citeste si:  ANPC a amendat Lukoil

De remarcat ca, in ultimii patru ani, regiunea de Nord-Vest a avut un spor de productivitate estimat intre 10% si 20%. in aceeasi perioada, Bucurestiul a inregistrat cea mai mare crestere de productivitate, cu peste 20%.

Vestul, Centrul si Sud-Muntenia au cei mai multi angajati in firme cu tehnologie medie si avansata, respectiv intre 7,5% si 12%, in timp ce Nord-Est, Sud-Est si Nord-Vest detin un procent nesemnificativ. Media veniturilor salariatilor din high tech pe toate cele opt regiuni din Romania este cea mai scazuta din Europa, de 4.000 de euro/an, nivel regasit doar intr-o regiune din Bulgaria, una din Slovacia si doua din Polonia.

Productivitatea redusa este explicabila avand in vedere si nivelul de chetuieli destinate cercetarii si dezvoltarii, care insumeaza la nivel national 2,53% din PIB, din care aproape jumatate se concentreaza in Bucuresti (1,13% din PIB). Aproximativ 75% din chetuielile guvernamentale destinate cercetarii si dezvoltarii sunt directionate catre Bucuresti.

Citeste si:  O taxa in plus pentru angajatori, din 2007