Romania este pe locul intai in topul tarilor din Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al cresterii creditului, rezulta dintr-un studiu Raiffeisen ZentralBank. Potrivit cercetarii, activele bancilor in Europa Centrala si de Est au crescut in medie cu 15% in 2004, in timp ce in Romania cresterea a fost de 53,5%. Institutiile de credite mizeaza in continuare pe persoanele fizice, asteptandu-se la venituri singure din cresterea creditarii pe acest segment. Potrivit estimarilor Raiffeisen, imprumuturile de retail vor creste mai repede decat cele acordate firmelor. Mai ales ca trebuie recuperate decalajele fata de tarile din Uniunea Europeana.
In zona euro, creditele destinate clientilor persoane fizice se ridica la un nivel mediu de 50% din PIB. In Europa Centrala, nivelul acestor credite este de 12,4% din PIB, in Europa de Sud-Est de 11,9% si in CIS de numai 3,5%. „Acest potential de crestere reflecta startul intarziat luat de segmentul de retail banking in intreaga regiune”, a subliniat dr. Herbert Stepic, vicepresedinte al RZB.
Potrivit studiului Raiffeisen, in 2004, bancile din regiune s-au concentrat pe lansarea de noi produse, in special credite imobiliare si carduri de credit, ca urmare a cererii mari din partea clientilor.
Cererea mare de carduri a facut ca, anul trecut, Croatia si Slovenia sa recupereze din decalajele fata de UE. Cele doua tari au ajuns la acelasi numar de carduri la mia de locuitori ca in Austria – circa 1.400. In Romania, studiul a contabilizat doar 280 de carduri/1.000 locuitori, de aproape sase ori mai putin decat in Austria.
Cele mai mari banci din regiune

Citeste si:  Faliment in procedura de urgenta

HVB 35,5 mld euro
Erste Bank 33,4 mld euro
KBC 31,9 mld euro
Raiffeisen 28,9 mld euro
Unicredit 27,2 mld euro