Investigarea atentatelor cu bomba de la Madrid si Londra scoate in evidenta doua tendinte ingrijoratoarea pentru serviciile de securitate europene – aparitia unor celule radicale autonome si exploatarea profesionala a Internetului.

Ancheta asupra atacurilor cu bomba de la Madrid din martie 2004 a descoperit ca acestea au fost intreprinse de un grup de militanti islamisti, care au fost inspirati – dar nu condusi – de al-Qaida, preluand ideea de pe un Web site islamist.
Editia de duminica a ziarului britanic Observer a publicat un extras din raportul guvernamental asupra atacurilor din iunie de la Londra, potrivit caruia cei patru tineri sinucigasi care au declansat bombele nu faceau parte din nici o retea terorista internationala, ci au pus la cale un plan de atac “simplu si ieftin”, din nou, utilizand informatii de pe Internet.Inca neexplicata este semnificatia calatoriilor in Pakistan a doi dintre atacatori si a unei inregistrari video lansate la aproape doua luni dupa atacuri in care liderul Mohammed Sidique Khan si numarul doi din al-Qaida apar in secvente separate. In atacuri au fost ucise 52 de persoane.

In lumina atacurilor de la Madrid, Londra si a altor cazuri, politia si serviciile de securitate din Europa spun ca trebuie sa-si revizuiasca perceptia anterioara ca amenintarile militante provin din exteriorul tarilor lor.

Cea mai mare ingrijorare este creata de grupurile radicale “made in Europe” si de posbilitatea ca atacuri similiare cu cele din Spania si Anglia ar putea avea loc oriunde, utilizand un modus operandi similar, a spus Claude Moniquet, sef al European Strategic Intelligence and Security Center din Brussels.
El a spus ca natura locala a amenintarilor face dificila descoperirea lor, deoarece cei implicati ar putea sa nu incerce sa stabileasca contacte cu cercurile militante, care sa-i aduca in atentia politiei si a serviciilor secrete.
In timp ce generatia anterioara de radicali a fost pregatita in anii ´80 si ´90 in taberele al-Qaida din Afganistan, actuala generatie este frecvent educata pe World Wide Web.

“Este destul de clar ca Internetul joaca un rol si mai mare in redicalizare si recrutare, precum si in facilitarea planificarii practice a atacurilor”, a mentionat seful antiterorism al Uniunii Europene, Gijs de Vries, in cadrul unei conferinte desfasurate in aceasta saptamana la Berlin.
Ofiterul antitero britanic, Peter Clarke, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte ca investigatorii au descoperit anul trecut primul exemplu de conspiratie creata in intregime pe Internet.

“Cred ca este pentru prima data cand a fost descoperita o ´retea virtuala´. Persoanele implicate in conspiratie au pus la cale un atac, dar nu avem nici o dovada daca acestea s-au intalnit vreodata”, a spus Clarke.
Investigatia cu numele de cod Operation Mazhar a dus la acuzarea a trei persoane, dintre care doua pentru conspiratie la crima si conspiratie la un atac cu bomba, iar cea de a treia pentru strangerea de fonduri in scop terorist.
Intrebat daca persoane total necunoscute ar putea planifica cu succes un atac doar pe Internet, Clarke a spus ca este posibil si nimic nu l-ar putea stopa.