Analistii pun sub semnul intrebarii eficienta managementului companiei General Motors (GM), precum si capacitatea acesteia de a supravietui pe termen lung, dupa anuntarea unei pierderi suplimentare aferente anului 2005 de doua miliarde de dolari, transmite Reuters.
General Motors si-a revizuit in sens negativ pierderile de anul trecut, la 10,6 miliarde dolari, ceea ce a sporit ingrijorarea investitorilor.
Intarzierea in completarea raportului financiar anual al companiei a reprezentat un motiv suplimentar de reducere a increderii, in pofida semnelor ca GM actioneaza pentru rezolvarea problemei legate de costurile cu forta de munca si de cota de piata in scadere. Informatiile privind rezultatele financiare ar putea spori eforturile GM de a vinde un pachet majoritar de actiuni ale diviziei financiare GMAC, operatiune care ar aduce grupului resurse financiare si un rating mai bun. Unii analisti observa presiunea in crestere asupra presedintelui si directorului general al GM, Rick Wagoner, care a preluat conducerea grupului in anul 2000, si si-a asumat, in aprilie 2005, responsabilitatea pentru divizia nord-americana a GM, aflata in impas.
“Sa fie o alta lovitura data conducerii? As zice ca da. Dar nu se poate spune ca managementul a ocupat o pozitie solida in ochii investitorilor nici inainte”, a afirmat analistul pentru Argus Research, Kevin Tynan.
Purtatorul de cuvant al GM, Toni Simonetti, a afirmat ca nu este sigur daca cei 12 membri ai consiliului de conducere au fost instiintati anticipat de noile rezultate financiare. Nell Minow, cofondator al firmei de cercetare The Corporate Library, a declarat ca grupul GM va fi expus inevitabil unui proces intentat de actionari, in conditiile in care intregul consiliu de conducere nu se intalneste pentru a discuta problemele financiare.
Cotatia actiunilor GM a scazut vineri cu 5%, cel mai mare regres inregistrat intr-o singura zi din ultimele trei luni.

Citeste si:  Anvelopele verzi si reducerea emisiilor de CO2

Autor: Valentin Bolocan