Treptat, industria petroliera americana incepe sa-si revina la normal. Mare parte din rafinariile, platformele petroliere si puturile de exploatare au demarat deja activitatile de evaluare si reparatie. Uraganul Rita a parasit inima petrolului american, lasand o nota de plata de aproximativ 6 miliarde de dolari, de 10 ori mai putin decat pagubele realizate de Katrina. In acelasi timp, pretul petrolului a scazut cu 10% fata de valoarea record de 70,85 de dolari pe baril, atinsa la o zi dupa ce Katrina a lovit statul Louisiana.Pretul petrolului brut a scazut la 63,94 de dolari pe baril, cea mai mica valoare din ultimele doua saptamani, de vreme ce la majoritatea rafinariilor a fost repornita partial productia, transmite Bloomberg. Petrolul a scazut cu aproximativ un sfert de procent fata de ziua precedenta, iar benzina s-a diminuat cu 7 procente.

Productia de titei din Golful Mexic fusese sambata oprita in totalitate, dar ieri au fost pornite, cel putin partial, unele rafinarii. Compania Exxon Mobil Corp. a afirmat ieri ca avariile produse de uraganul Rita rafinariilor sale nu sunt foarte severe si ca, treptat, capacitatile de productie isi vor relua cursul firesc. Exxon, cel mai mare grup petrolier listat la bursa, a adaugat ca au fost deja demarate reparatiile. Royal Dutch Shell Plc a precizat ca fabrica sa de la Deer Park a inregistrat stricaciuni minore. Nici unitatile detinute de compania Valero Energy Corp. in Houston si Texas City nu au inregistrat pierderi majore, astfel incat ele isi pot relua activitatea in intervalul acestei saptamani.

Citeste si:  Societatile de Investitii Financiare - vedetele incontestabile ale pietei bursiere

Ponderea detinuta de aceasta zona este de 12% din capacitatea nationala de rafinare, dar americanii au inchis in plus inca pe atat, aproximativ 24% din totalul unitatilor de exploare intrerupandu-si activitatea. Per ansamblu, pretul petrolului a scazut cu 10% comparativ cu valoarea record de 70,85 de dolari pe baril, inregistrata pe data de 30 august 2005, a doua zi dupa ce uraganul Katrina a lovit Louisiana. O estimare a pierderilor rezultate de pe urma uraganului Rita se cifreaza in jurul valorii de 6 miliarde de dolari, de 10 ori mai mica decat nota de plata lasata de Katrina, cel mai scump dezastru natural din istoria Statelor Unite.

Autor: Bogdan Asaftei