Banca Nationala a Romaniei a anuntat astazi ca din 1 decembrie incepe actiunea de retragere din circulatie a bancnotelor si monedelor vechi. In perioada 1-31 decembrie, banii vechi trebuie acceptati la plata de catre agentii economici si alte institutii, insa acestia au obligatia sa nu-i mai puna in circulatie si sa-i depuna la banci iar bancile la BNR. Din 1 ianuarie 2007, leii vechi nu vor mai putea fi folositi, asa incat scapati cat mai repede de ei. BNR isi propune sa inlocuiasca toti leii vechi care au mai ramas pe piata, in jur de 20%, pana la sfarsitul anului.

(Foto: noua bancnota de 200 de lei ce va fi pusa in circulatie din 1 decembrie.)

Comunicatul BNR:

In conformitate cu prevederile art.18 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, incepand cu data de 1 decembrie 2006, Banca Nationala a Romaniei a demarat actiunea de retragere din circulatie a bancnotelor si monedelor din vechea emisiune monetara.

Insemnele monetare din vechea emisiune, aflate in circulatie, se vor inlocui treptat, de catre Banca Nationala a Romaniei, pana la data de 31 decembrie 2006.

Citeste si:  Carpatica vrea sa atraga 70 milioane lei prin emisiune de obligatiuni

In perioada 1 – 31 decembrie 2006, insemnele monetare mentionate vor fi acceptate la plata, de catre toti agentii economici si celelalte institutii, acestia avand obligatia de a nu le mai repune in circulatie si de a le depune la unitatile bancare unde au conturi deschise.

Concomitent, unitatile institutiilor de credit au obligatia de a nu mai repune in circulatie vechile insemne monetare primite de la populatie, agenti economici si celelalte institutii si de a le depune la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei.

In intervalul 1 – 31 ianuarie 2007, insemnele monetare din vechea emisiune, care si-au pierdut puterea circulatorie la data de 1 ianuarie 2007, vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la Banca Nationala a Romaniei – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit si ale Trezoreriei Statului.

Incepand cu data de 1 februarie 2007, bancnotele si monedele metalice mentionate vor putea fi preschimbate fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, la Banca Nationala a Romaniei – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta.

Citeste si:  Razboiul titlurilor de stat

Din 1 ianuarie 2007 leii vechi nu vor mai fi valabili

Ritmul de retragere din circulatie a vechii emisiuni monetare se va accelera substantial incepand cu data de 1 decembrie 2006.

Potrivit prevederilor Circularei BNR nr.24/28.11.2006 privind incetarea puterii circulatorii si preschimbarea vechilor insemne monetare, in perioada 1-31 decembrie 2006, bancnotele si monedele vechi vor fi acceptate la plata de catre toti agentii economici si celelalte institutii, dar nu vor mai fi repuse in plati de catre acestia, deci nu vor mai fi utilizate in acordarea restului, ci vor fi depuse la unitatile bancare unde au conturi deschise.

In aceasta perioada nici unitatile institutiilor de credit nu vor mai repune in circulatie vechile insemne monetare, acestea avand obligatia de a le depune la sucursalele BNR.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata.

In intervalul 1-31 ianuarie 2007, bancnotele si monedele vechi vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la BNR- sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit/Trezoreriei Statului.

Citeste si:  Cum sa demarezi propria afacere cu bani de la stat

Incepand cu data de 1 februarie 2007, bancnotele imprimate pe suport de polimer si monedele din vechea emisiune monetara vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, numai la BNR – sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta.

Articol integral in Ghiseul Bancar