Actiunile companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti se tranzactioneaza la Bursa de Valori de la finele lunii noiembrie 2005. Trebuie insa amintit ca anterior Biofarm a fost listat pe Bursa Electronica Rasdaq o lunga perioada de timp (din 19 noiembrie 1996 si pana in preajma momentului intrarii pe Bursa). Asadar, istoricul Biofarm in piata de capital este mult mai reprezentativ, fie si numai daca ne gandim la faptul ca insasi Bursa de Valori a fost infiintata abia prin 1995.
Ca orice fosta companie de stat, Biofarm a traversat un proces de privatizare inainte de a ajunge in atentia investitorilor de la Bursa. In fapt, chiar de acest proces de privatizare se leaga barajul de stiri (si controverse) care au tulburat apele in ultimele zile si au facut ca societatea sa fie suspendata timp de doua sedinte de tranzactionare pentru a da timp investitorilor sa asimileze toate aceste informatii.
Mai concret, in presa de acum 3 zile au aparut interpretari (neconfirmate oficial la acel moment) potrivit carora AVAS ar fi castigat un proces (de existenta caruia nici investitorii si nici institutiile pietei bursiere nu aveau cunostinta pana atunci, desi cu siguranta ar fi trebuit sa fie informati) impotriva societatii Shapiro Bancorp LLC implicate in procesul de privatizare ca urmare a nerespectarii de catre aceasta a clauzelor contractului de privatizare.
Se putea intelege din informatiile (neconfirmate de cei in drept sa faca acest lucru) care circulau in piata la inceputul zilei ca, deoarece societatea in cauza ar fi vandut intre timp pachete importante de actiuni Biofarm, AVAS nu ar mai fi avut acum posibilitatea ca prin anularea contractului de privatizare sa reintre in posesia actiunilor cedate.
Acesta a fost principalul motiv de neliniste printre investitori. Majoritatea isi punea intrebarea daca nu cumva ar fi posibil ca AVAS sa se indrepte impotriva cumparatorilor de buna-credinta care in urma tranzactiilor de pe piata s-ar afla la momentul actual in posesia unor actiuni Biofarm, fie pentru a le lua actiunile, fie pentru a le bloca temporar pana la lamurirea situatiei.
In aceste conditii, conducerea Bursei de Valori Bucuresti a luat o decizie prompta si foarte binevenita care a dovedit profesionalism si comportament prudential din partea oficialilor acestei institutii: suspendarea de la tranzactionare a titlurilor BIO pentru a da tuturor investitorilor posibilitatea de a accesa informatiile existente, a cantari la rece situatia si a lua astfel o decizie in cat mai multa cunostinta de cauza.
Masura s-a dovedit in final de foarte bun augur, pentru ca, pe parcursul aceleiasi zile, atat printr-un comunicat oficial transmis in sistemul Bursei de Valori Bucuresti (la care toti brokerii au avut acces si pe care l-au putut prezenta investitorilor) cat si prin aparitii in media, conducerea societatii si reprezentantii AVAS au risipit toate neclaritatile si ingrijorarea iscate de acele aparitii de presa la care faceam referire initial.
S-a dovedit intr-un final ca societatea implicata a pastrat si detine si in prezent in portofoliul sau un numar de actiuni cel putin egal cu cel mentionat in contractul de privatizare incheiat cu AVAS si ca atare acesta din urma poate oricand se se indrepte importriva sa (daca Justitia va decide astfel si hotararea va ramane definitiva) prin reintrarea in posesia actiunilor respective. Ca o consecinta a acestui fapt nici Biofarm si nici ceilalti actionari si investitori in actiuni BIO nu ar trebui sa aiba de suferit.
Totusi, ca sa fim foarte corecti si exacti, trebuie sa spunem ca faptul in sine de a nu fi informat investitorii si institutiile pietei de capital cu privire la procesul ce se afla in desfasurare de mai multi ani (indiferent ca de data aceasta pana la urma deznodamantul s-a dovedit ca nu a afectat defavorabil evolutia actiunilor pe piata) este un lucru profund negativ si ar trebui luate masuri ca responsabilii sa fie sanctionati iar situatii de genul acesta sa nu se mai poata intampla in viitor.
Revenind la evolutia actiunilor Biofarm, acestea au fost reintroduse la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti chiar ieri, 16 martie (dupa 2 zile de suspendare) si au avut un comportament destul de normal si previzibil: au scazut putin in prima ora de la deschidere pana la un minim de 0,6250 lei/actiune dupa care au revenit usor catre nivelul la care se aflau cu 3 zile in urma, inainte ca toate aceste evenimente sa se fi declansat. Volumul de tranzactionare a fost unul destul de ridicat pentru o zi obisnuita, fapt care ne arata atat ca au existat investitori care au preferat sa vanda pentru a se proteja astfel de eventuale noi dezvoltari neasteptate de situatie pe marginea subiectului dezbatut si de noi aici, cat si ca in piata au aparut cumparatori interesati sa profite de conjunctura iscata pentru a cumpara la preturi mai joase.
Pentru investitorii aflati la inceput de drum in ceea ce priveste tranzactionarea la Bursa, cazul Biofarm reprezinta o buna lectie cu privire la comportamentul ce trebuie avut pentru a evita potentiale pierderi semnificative: intotdeauna e bine sa se actioneze pe baza de informatii certe si verificate din surse oficiale si dupa o analiza obiectiva a situatiei. Daca Biofarm ar fi ramas la tranzactionare marti si miercuri, iar investitorii ar fi decis sa vanda pornind de la zvonul iscat in dimineata respectiva, atunci probabil ar fi avut parte de pierderi.
Editorialul nostru nu a fost si nici nu s-a dorit a fi o analiza fundamentala a situatiei financiare a companiei Biofarm si nici nu reprezinta o recomandare cu privire la oportunitatea de a cumpara sau a vinde actiuni BIO. Am dorit numai sa evidentiem un caz tipic in care investitorii trebuie sa dea dovada de stapanire de sine, cumpatare, obiectivitate, capacitatea de analiza la rece, alternativele de actiune si nevoia de a se intemeia pe informatii corecte, din sursa oficiala si pe cat posibil verificate.
Iulian Panait presedinte KTD Invest SA