Romanii se pregatesc de sarbatoare. Mai sunt doar trei zile pana in Ajunul Craciunului, cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii. Nici in acest an romanii nu au renuntat la retetele traditionale si obiceiul petrecerii Craciunului alaturi de familie. Cei mai constiinciosi dintre romani nu au lasat cumparaturile pentru ultima zi, ci au luat cu asalt supermarket-urile inca de la inceputul lunii cadourilor. Nici magazinele nu s-au lasat mai prejos si s-au batut in oferte, care mai de care mai tentante pentru toate buzunarele. Cu toate acestea, noi am luat pulsul pietei si am ajuns la concluzia ca o masa modesta de Craciun, pentru o familie de trei persoane, depaseste patru milioane de lei. Romanii au renuntat, si in acest an, la preparatele pretentioase si au preferat mancarurile traditionale, pregatite “ca la mama acasa”.
Chiar daca bugetul e unul de austeritate, romanul tine la traditie. Gospodinele vor pune, si anul acesta, pe masa de Craciun traditionalele sarmalute, piftii, caltabosi, carnati, toba si cozonaci pufosi, numai buni de servit cu un pahar de vin rosu. Cei mai fericiti dintre romani sunt aceia cu rude la tara, si asta pentru ca au cheltuit mai putini bani pentru carnea de porc, vin, tuica, nuci si muraturi. Mai mult vor cheltui romanii pentru aperitive, nelipsite la mesele festive, pentru ca preturile la cascaval, salam, sunca, masline si legume ii fac, adesea, sa strambe din nas. Daca mai pui la socoteala si friptura de porc, garnisita cu legume proaspete si stropita cu vin din plin, desertul si buna dispozitie, nota de plata pentru o familie de trei persoane sare de doua milioane de lei.
Desertul «dulce», pretul «amar»
Nici cozonacii, prajiturelele, tortul si fructele nu pot lipsi de pe masa romanului petrecaret. Cum sarbatoarea bate la usa, multe dintre doamnele care nu petrec prea mult timp prin bucatarie isi pot procura desertul din comert. De cele mai multe ori, chiar si gospodinele recunosc ca aceasta varianta le scuteste de truda. Pentru ca totul sa fie complet, romanul trebuie sa scoata din buzunar in jur de 800.000 lei pentru bauturi alcoolice si sucuri. Vinurile din comert sau de la tara sunt preferate, in egala masura, de romanii pusi pe ospat si voie buna. Daca punem la socoteala si desertul, totul ajunge la suma de 1.500.000 lei.
Bradul face atmosfera
Chiar daca concureaza cu succes masa festiva, bradul are farmecul lui. Fiindca nu se pot lipsi de el, romanii cheltuiesc, si in acest an, multi bani pentru cumpararea si impodobirea lui. Pentru beculete, globuri, bomboane de pom, artificii si lumanari, fiecare familie sacrifica in jur de 1.500.000 lei pentru a ramane in atmosfera Craciunului. Sa nu mai punem la socoteala ca sacul Mosului trebuie umplut cu surprize si cadouri, mai mult sau mai putin costisitoare, pentru cei dragi.
Bursa brazilor
Brazi autohtoni – 300.000 – 1.500.000 lei
Brazi import – 800.000 – 3.000.000 lei
Brazi artificiali – 180.000 – 300.000 lei
Carne de porc
Pulpa porc cu os – 115.000 lei kg
Pulpa porc fara os – 138.000 – 160.000 lei kg
Ceafa porc – 155.000 – 170.000 lei kg
Toba casa – 160.000 lei kg
Carnati casa afumati – 95.000 lei kg
Caltabos – 105.000 lei kg
Carne tocata – 105.000 lei kg
Mezeluri
Salam Sibiu – 410.000 lei kg
Sunca Praga – 209.000 – 240.000 lei kg
Ceafa afumata – 190.000 lei kg
Legume
Cartofi – 15.000 lei kg
Morcovi – 25.000 lei kg
Ardei Kapya – 45.000 lei kg
Gogosari – 58.000 lei kg
Rosii – 52.000 lei kg
Varza murata – 40.000 lei kg
Masline – 85.000 – 140.000 lei kg
Fructe
Mere – 20.000 – 35.000 lei kg
Portocale – 28.000 – 30.000 lei kg
Banane – 22.000 – 30.000 lei kg
Nuca curatata – 120.000 lei kg
Desert
Cozonac – 30.000 – 180.000 lei kg
Tort – 160.000 lei kg
Bauturi
Vin sticla – 80.000 – 260.000 lei
Sampanie – 100.000 – 120.000 lei
Tuica – 70.000 – 100.000 lei
Autori: Andreea Dancu, Dan L.Brumar