Fluctuatia negativa pe care a resimtit-o piata de capital luna trecuta a afectat si industria fondurilor deschise de investitii. Potrivit datelor centralizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Comun, aceasta caracteristica a pietei de capital si-a pus amprenta mai ales pe fondurile care au in portofoliu actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Randamentele cumulate sunt pozitive
Cumulat de la inceputul anului, randamentele pot fi considerate bune, iar cele ale fondurilor diversificate si de actiuni chiar foarte bune. Luna februarie a insemnat o continuare a procesului de consolidare a cotei de piata detinute de fondurile diversificate, care a urcat in aceasta perioada la 36,8% castigand in cursul lunii februarie 1,4%. In cazul fondurilor pe actiuni, cota de piata a ajuns la 25%, cu un plus de 0,2% in aceasta luna. Per ansamblul industriei, evolutia activelor nete a consemnat o crestere cu 6,2%. La sfarsitul lunii, activele insumate ale OPCVM si AOPC au fost de peste 505 milioane de lei. Activele nete ale fondurilor OPCVM au atins nivelul de 389,78 milioane de lei, in crestere cu 3,8%, iar activele nete AOPC au atins valoarea de 115,3 milioane de lei, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 15% fata de luna anterioara, crestere datorata in special intrarii Fondului Privat de Comert.
Fondurile monetare
In cadrul fondurilor OPCVM, toate categoriile au inregistrat cresteri de activ net, cele mai semnificative fiind raportate pentru fondurile de obligatiuni cu o crestere de 6,2% si pentru cele diversificate cu 7,8%. Exceptia acestei tendinte a fost reprezentata de fondurile monetare. In principal fondurile isi mentin portofoliile in limite constante, mentinandu-se peste rata inflatiei. Fondurile cu profil monetar au redus ponderea disponibilitatilor din cont curent cu 6%, majorand insa ponderea depozitelor bancare cu 6 procente.
Intrarile de capital s-au redus
Chiar daca in februarie, pe ansamblul OPCVM, nivelul intrarilor nete de capital a fost mai mic cu aproximativ 7 milioane de lei decat in luna anterioara, s-a depasit pragul de 17 milioane de lei. Cel mai mare nivel l-au avut fondurile diversificate cu peste 12 milioane lei, urmate de cele de actiuni care, in pofida evolutiei pietei bursiere, reusesc sa atraga din piata un volum de 6,5 milioane lei intrari nete. Tot fondurile de actiuni au atras si cel mai mare numar de investitori, in crestere cu 5,7% fata de luna ianuarie, fiind cea mai mare crestere pe categorii. Pe ansamblul OPCVM numarul de investitori a crescut cu 1,8%.
Fondurile de obligatiuni au redus expunerea
Fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix au redus expunerea medie in obligatiuni de la 49,2% in ianuarie, la 46,3%. Cu expuneri in obligatiuni peste medie, din aceasta categorie se remarca FDI Orizont cu 63,5%, Fortuna Gold cu peste 56% si Europa Obligatiuni cu peste 69% expunere pe obligatiuni emise in Uniunea Europeana si 9% pe cele emise in tara.
Fondurile diversificate au cea mai mare cota de piata
Fondurile din aceasta categorie, cu o performanta medie lunara sub inflatie, reusesc pe cele doua luni un randament cumulat mediu de 2,7%. La acest aspect se adauga si faptul ca in aceasta categorie se regasesc peste 63% din numarul total de investitori ai OPCVM.
Categoria FDI diversificate a inregistrat in aceasta luna o usoara scadere fata de luna anterioara, mai ales in expunerea medie pe actiuni. Astfel, de la 32,8% in ianuarie media a coborat la 29,6%. Cu ponderile in plasamente in actiuni cotate peste media grupei se remarca Capital Plus cu 30,95%, FCEx cu 33,54% si Transilvania cu 48,73%, aceasta fiind si cea mai mare expunere pe actiuni cotate in grupa FDI diversificate.
Numarul de investitori in FDA a crescut cu 5,8 la suta
Corectiile inregistrate in special in a doua jumatate a lunii februarie de actiunile cotate la BVB aflate in portofoliile fondurilor deschise de actiuni si-au pus amprenta asupra randamentelor obtinute. Fiind vorba de o situatie conjuncturala, ritmul de dezvoltare al acestei categorii nu a fost afectat major, numarul de investitori al FDA crescand in aceasta luna cu 5,8 la suta. Volumul de intrari nete pe aceasta categorie a depasit sase milioane de lei.
Autor: Anca Vlada