Agricultorii vor beneficia de facilitati la creditare. Ajutorul merge pana la 50% din linia de credit. Subventiile sunt destinate celor care nu participa la cofinantari
In Uniunea Europeana, Romania va fi singura tara cu un teritoriu situat majoritar la sate. Aproape jumatate din populatia tarii traieste si munceste in zona rurala. Daca bancile au evitat, din varii motive zona rurala, statul incearca, poate prea tarziu, sa faciliteze creditarea investitorilor in domeniul agricol. Creditele pentru achizitionarea de tractoare agricole noi si cele pentru achizitionarea de material biologic pentru popularea fermelor beneficiaza de o reducere a sumei de rambursat de 50 la suta, prevede o hotarare adoptata, ieri de Executiv. Masurile de sustinere a producatorilor agricoli, luate prin aceasta decizie, fac parte din Programul Fermierul. Achizitionarea de material biologic vizeaza majoritatea animalelor crescute traditional in Romania precum si fermele de struti.
Bani de la buget
Potrivit actului normativ, creditele se acorda din fondul pentru creditare a investitiilor in agricultura, constituit din alocatii de la buget la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, conform Legii 231 din 2005. Fondul e gestionat, de asemenea, de MAPDR.
Sumele pentru acordarea reducerilor se asigura din acelasi fond. Fondul va fi accesat si derulat de banci comerciale si alte institutii de creditare autorizate de legea privind activitatea bancara. Pentru creditele destinate achizitionarii de masini si utilaje agricole pentru ferme vegetale si zootehnice, nivelul reducerii sumei de rambursat e de 25 la suta, iar pentru creditele pentru investitii in depozite pentru cereale si oleaginoase, suma de rambursat se reduce cu 30 la suta.
Reduceri stabilite de Guvern
Nivelul reducerii din volumul creditului acordat se stabileste si se aproba periodic prin Hotarare a Guvernului, la propunerea MAPDR. Prin Legea nr.231/2005 se urmareste facilitarea accesului la credite si cresterea volumului de credite acordat sectorului agricol si sectoarelor colaterale acestuia. Se urmareste, de asemenea, sprijinirea beneficiarilor de credit prin preluarea riscului de creditare de catre fondurile de garantare, precum si administrarea transparenta si in conditiile de piata a sumelor acordate.
Bancile se apropie de aria ruralaServiciile bancare coboara pe scara veniturilor.
In zona rurala traiesc mai mult de zece milioane de romani dintre care aproximativ 2,5 milioane sunt urban ocupati (n.r.: au un loc de munca in zona urbana). In aceste conditii, satele reprezinta un obiectiv important pentru viitorul sistemului bancar romanesc.
“Urmatoarea tinta sunt satele”, considera Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman. O eventuala extindere a serviciilor bancare in mediul rural ar fi cu atat mai justificata cu cat, la nivelul oraselor concurenta pe piata bancara este destul de mare. Astfel, numai in 2005 bancile si-au deschis aproape 700 de unitati, raportul acestora fiind de aproximativ 23 unitati la o suta de locuitori. Pentru 2006, specialistii estimeaza infiintarea a 500-600 sute de noi sucursale si filiale.
Credit CEC, pentru agricultori
Casa de Economii si Consemnatiuni a adaugat la portofoliul de produse un credit dedicat persoanelor fizice autorizate si agentilor economici care activeaza in domeniul agriculturii. Lansat sub denumirea ProAgricol, produsul poate fi utilizat pentru achizitionarea de echipamente agricole noi si second-hand. Perioada de aprobare a creditului este de trei zile, finantarea putand fi garantata cu bunurile achizitionate. Graficul de rambursare variaza in functie de sezonalitatea activitatii din agricultura. Suma maxima ce poate fi imprumutata merge pana la 550.000 lei.
Autor: Serban Buscu