Desi Centrul National de Supraveghere si Control pentru Bolile Trasmisibile (CNSCBT) stia ca in perioada septembrie 2004 – octombrie 2005 numarul cazurilor de rujeola inregistrate la nivelul intregii tari a inceput sa creasca exponential, inregistrandu-se chiar opt decese din cauza acestei boli, campania de vaccinare antirujeolica a populatiei cu risc a fost, initial, amanata pentru anul 2006.

“Am luat decizia de a desfiinta centrul, pentru ca nu a facut nimic sa impiedice izbucnirea unei epidemii de acest fel. In urma analizei asupra activitatii centrului din ultimele zile am descoperit cu uimire ca programasera demararea campaniei de vaccinare antirujeolica abia in luna ianuarie a anului viitor”, a precizat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. De ieri insa, campania de vaccinare a fost demarata, actionandu-se in focarele din 18 judete, iar in alte 23 de judete, doar pentru a preveni aceasta afectiune virala deosebit de contagioasa. In acest sens, Ministerul Sanatatii a trimis in teritoriu aproximativ 470.000 de doze de vaccin impotriva rujeolei, a caror valoare se ridica la 75.200.000.000 lei vechi, ceea ce reprezinta peste doua milioane de euro.

Citeste si:  Fondul a demarat discutiile despre buget si Codul Fiscal

Eugen Nicolaescu, ministru sanatatii, a mai declarat ieri ca “de azi a inceput vaccinarea in scoli. Mai mult, cu acordul si sub semnatura a opt membri ai Comisiei de epidemiologie din cadrul ministerului, am luat decizia ca pe intreaga durata a epidemiei de rujeola sa fie vaccinati obligatoriu si copii cu varste cuprinse intre 7 si 11 luni”.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a elaborat un plan de masuri in vederea controlului extinderii infectiei rujeolice din focarele depistate ce cuprinde 11 masuri de urgenta. Printre acestea se numara obligativitatea Directiilor de Sanatate Publica judetene si a municipiului Bucuresti de a realiza in termen de 72 de ore catagrafierea tuturor copiilor in varsta de 7-11 luni, 12-15 luni si 7 ani, cat si de a evalua in aceeasi perioada necesarul de doze pentru vaccinarea lor.

In plus, conform planului, dupa vaccinarea tuturor copiilor din grupele de varsta mentionate mai sus, campania respectiva se va extinde si la copiii fara antecedente vaccinale cu o limita de varsta superioara, si anume 14 ani.

Citeste si:  Tine in mana doua centrale nucleare

“Angajatii CNSCBT vor ramane la dispozitia ministerului, mai ales ca in scurt timp voi infiinta o unitate de implementare a programelor nationale de acest gen pentru a impiedica izbucnirea unor epidemii din cauza unei boli trasmisibile, precum rujeola in cazul de fata. Voi initia si un program de investitii pe anul 2006 la Institutul “Cantacuzino” din Capitala pentru a putea din punct de vedere logistic sa asigure necesarul de doze de vaccin impotriva rujeolei sau a gripei”, sustine ministrul sanatatii.

Autor: Cosmin Anghel