Dintr-un total de circa 276 milioane euro investitii de mediu asumate de cumparatorii de societati comerciale, au fost realizate doar 73 milioane euro, adica 27%, informeaza un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Cele 73 de milioane euro reprezinta investitii corespunzatoare pentru 92 de contracte de privatizare incheiate si arhivate. Restul investitiilor de mediu asumate se afla in diferite grade de indeplinire, contractele fiind in derulare postprivatizare.

In perioada 1992 – 2005, AVAS a semnat un numar de 4.294 de contracte de privatizare care prevedeau obligatii de mediu. Dintre acestea, 612 contracte contineau si clauze investitionale de mediu. In prezent, 3.918 contracte aflate in monitorizare postprivatizare prevad obligatii de mediu. Dintre acestea, 520 de contracte contin angajamente investitionale de mediu. Autoritatea a inchis si arhivat un numar de 376 de contracte de privatizare care contineau obligatii de mediu, pe baza confirmarii realizarii integrale a clauzelor contractuale asumate de cumparator. Dintre acestea, 92 de contracte contineau obligatii investitionale de mediu.

Investitiile pentru protectia mediului sunt considerate realizate, conform prevederilor OG nr.25/2002, in momentul in care cumparatorul prezinta un certificat emis in acest scop de cenzorii societatii/firma specializata de audit, insotit, in mod obligatoriu, de confirmarea eliberata de autoritatea de mediu competenta.

Autor: Mircea Fica