Compania farmaceutica Biofarm Bucuresti a incheiat primele sase luni ale anului curent cu un profit net de 7,6 milioane de lei (2,15 mil. euro), conform rezultatelor preliminare ale companiei, reprezentand o crestere in lei cu peste 100% fata de aceeasi perioada a anului trecut. “Datele sunt preliminare si urmeaza a fi certificate dupa finalizarea auditului aferent acestei perioade”, a afirmat Dan Vasile, directorul general al Biofarm.

Profitul net al companiei pe primele trei luni ale acestui an a fost de circa 1,3 milioane de euro, reprezentand aproximativ 40% din vanzarile totale ale Biofarm. Marja neta de peste 30% a afacerilor companiei s-a mentinut si la jumatatea acestui an. “Cresterea profitabilitatii este o consecinta directa a programului de investitii pentru normele GMP (Good Manufacturing Practice) pentru modernizarea si alinierea la standardele internationale de calitate pentru toate liniile de productie ale companiei (produse farmaceutice lichide, tablete, capsule si gelatinoase), precum si a implementarii unor sisteme de eficientizare si reducere a costurilor de productie”, a mai spus Vasile.

Citeste si:  Gigi Becali: "Steaua e simbol national si nu va ajunge niciodata pe Burse!"

In prima jumatate a anului, exporturile realizate de Biofarm au inregistrat o dublare atat in volum, cat si valoric, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2004. Tendinta urmeaza sa se manifeste si in perioada urmatoare, conform reprezentantului companiei.

O alta cauza a cresterii indicatorilor economici ai companiei o constituie, in opinia lui Vasile, schimbarile in cadrul managementului Biofarm efectuate la inceputul acestui an.

Compania are un portofoliu de peste 80 de marci, printre cele mai cunoscute numarandu-se Bixtonim, Triferment, Colebil, Anghirol si Cavit. Anul trecut, Biofarm a finalizat un proiect de investitii in valoare de 9 milioane euro, in urma caruia si-a triplat capacitatea de productie si a primit certificarea GMP. Investitia a vizat patru noi linii de productie pentru tablete, capsule, solutii de uz extern si siropuri. Fondurile provin din profitul companiei si un imprumut de 1,2 milioane euro.

In primele trei luni ale anului, consumul de medicamente compensate si gratuite a crescut la 147 milioane de euro, fata de numai 56 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Din aceasta suma, aproximativ 60% au reprezentat medicamentele care intra in categoria celor subventionate integral. La randul lor, medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC-uri) au reprezentat circa 10% din medicamentele gratuite vandute. Medicamentele compensate partial au reprezentat putin peste 40% din cele aproape 150 de milioane de euro.

Citeste si:  Investitiile in fonduri mutuale se pot dubla intr-un an

Al doilea trimestru al anului curent a adus o contractie puternica a pietei medicamentelor etice (prescrise de medici), vanzarile companiilor din piata pe acest segment scazand puternic. Consumul consolidat de medicamente s-a redus cu aproximativ 20% de la luna la luna, incepand din aprilie, conform companiilor din piata.

Actiunile Biofarm se tranzactioneaza in cadrul pietei extrabursiere Rasdaq, compania aflandu-se in cadrul unui proces ce vizeaza listarea titlurilor Biofarm in cadrul categoriei I a Bursei de Valori Bucuresti. Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor companiei a fost de aproximativ 0,35 lei/actiune, la acest pret capitalizarea societatii fiind de aproximativ 97 milioane de lei (27,3 mil. euro).

Printre actionarii companiei se numara SIF Oltenia – 10,025%, SIF Banat-Crisana – 2,045%, SIF Muntenia – 2%, presedintele consiliului de administratie, Robert Ferran – 5,01% si companiile americane Health Sciences Group putin sub 5% si International Pharmaceutical Group (Saphiro Bancorp) – 15,52% din titluri. La inceputul acestui an, actionariatul Biofarm a suferit schimbari semnificative, in urma unor tranzactii bursiere. Cea mai semnificativa schimbare a fost diminuarea participatiei presedintelui consiliului de administratie, Robert Ferran, de la 49,9% la 5,01% din titluri.

Citeste si:  CEC a deschis prima agentie dedicata firmelor