La scurt timp dupa aterizarea pe Aeroportul “Henri Coanda”, la sosirea din Grecia, presedintele Traian Basescu a detonat o adevarata bomba politica. El a afirmat ca a aflat de telefoanele lui Tariceanu de la Ilie Botos si ca nu premierul ar fi fost cel care l-a informat despre propria interventie la procurorul general.

Initial, Basescu a incercat sa fie discret in criza telefoanelor: “As vrea sa am o discutie cu premierul inainte de a face o declaratie pe aceasta tema”. Pentru ca, imediat, sa intoarca foaia si sa “raporteze” cu date exacte si citate din Constitutie desfasurarea faptelor. Presedintele a recunoscut ca a dat declaratii “incorecte” in luna iunie, cand l-a “acoperit” pe premier intr-un interviu acordat unui cotidian central. “Regret declaratiile incorecte din luna iunie (…). Am considerat ca nu era necesar sa declansez un scandal politic”, a precizat Basescu. In schimb, a spus acesta, iesirea sa publica privind grupurile de interese din jurul executivului a avut un rol compensator.

In schimbul “delicatetii” sale, presedintele s-a ales cu o contraofensiva. “Replica a fost cea pe care ati vazut-o: demonstratia ca exista grupuri de interese la Cotroceni”, a recunoscut Basescu faptul ca fostul consilier prezindential Elena Udrea a fost o victima colaterala.

El a lamurit si provenienta informatiilor detinute de Elena Udrea: aceasta se afla in birou in momentul in care a fost sunat de Ilie Botos si s-a ocupat chiar de documentarea reactiei presedintelui (a consultat Constitutia si Codul penal).

Basescu a explicat de ce face aceste dezvaluiri: “A confirma ca premierul m-a informat la cateva zile (n.r. – despre telefonul dat lui Botos), ar insemna sa intru intr-un joc. Presedintele nu poate fi antrenat intr-o minciuna publica”.

Faptul ca premierul Tariceanu i-a telefonat lui Botos pentru a se interesa de soarta anchetei in cazul Patriciu a fost catalogat de Basescu drept “incorect”. El a reprodus si mesajul pe care l-a transmis celor doi: “I-am spus unuia sa-si vada de treaba, iar celuilalt sa aplice legea”.

In acelasi timp, presedintele recunoaste ca a fost informat in mod constant de procurorul general despre interventiile venite din sfera politicului. In schimb, a lasat sa se inteleaga ca interventiile premierului nu vor fi lipsite de urmari: “Fiecare isi stabileste singur standardele de moralitate. Cele legale le stabileste legea”.

Autor: Ana Jitarita