Specialistii avicoli apeleaza la computere sofisticate pentru a se pregati pentru asteptata sosire a virusului gripei aviare in SUA.

Tehnologia Geographic Information System (GIS) este utilizata pentru a determina locatia stolurilor de pasari, a fabricilor de alimente si a instalatiilor de procesare, a declarat Sherill Davison, profesor de medicina aviara la Universitatea Pennsylvania.
Informatiile vor fi utilizate pentru a crea zone tampon in jurul stolului infectat, cand isi va face aparitia in SUA.
De la inceputul anului, expertii au utilizat si Google Earth si motorul de cautare al companiei pentru a scana globul. Acestea ofera detalii suplimentare precum locatia cladirilor, scolilor si drumurilor din apropierea fermelor de pasari si a facilitatilor de productie.
“Cu douazeci de ani in urma, eram nevoiti sa colindam prin tara si sa cautam fermele care raportau o boala, dar acum gasim totul in sistemul de cartografie”, a mentionat Davison.

“Acum, foarte rapid, in aproximativ o ora, putem sti cu exactitate cate ferme se afla intr-o zona afectata”, a spus aceasta. “In plus, putem determina la care ferma sa trimitem echipe pentru extraprelevari. S-ar putea ca la o ferma sa exista un focar, insa aceasta s-ar putea afla in pustietate, astfel probabilitatea ca virusul sa se rapspandeasca la o alta ferma este minima”.
Virusul H5N1 care a infectat pasari in Asia, Africa si Europa si a cauzat decesul a mai mult de 120 de persoane, este asteptat sa sosesca in America de Nord in aceasta vara, prin migratia pasarilor calatoare din Asia catre Alaska si zonele de sud.
Deja se efectueaza teste la pasarile salbatice din Alaska, insa nu au fost descoperite inca semne ale virusului gripei aviare.
Davison si colegii sai de la Universitatea Pennsylvania au fost printre primii care au dezvoltat tehnologia GIS pentru monitorizarea stolurilor de pasari incepand cu 1998.
De atunci, au utilizat tehnologia pentru a detecta si controla rabufnirile minore de boli aviare in Pennsylvania, situat pe locul trei in SUA la productia de pui.

Citeste si:  Romanii vorbesc de 4 mld. euro

De atunci, si alte state au adoptat sistemul.
“Multe state utilizeaza acest sistem de cartografiere care ajuta la reducerea raspandirii bolilor”, a spus Davison.
“Am inceput sa utilizam Google Earth pentru a localiza fermele de pasari cu mai mare exactitate. In trecut stiam ca o ferma de pui se afla intr-o anumita zona, dar acum putem spune cu exactitate unde anume este plasata.”