Claudiu Gamulescu, Underclick.ro

Se pare ca romanii cum trec granita tarii incep sa manifeste cunostinte avansate la folosirea cardului, ceea ce in tara nu prea reusesc. Nu degeaba majoritatea tranzactiilor facute de pe cardurile romanesti sunt efectuate in strainatate. Daca pentru turism si cazare lucrurile par cat de cat normale, pentru achizitionarea de bunuri situatia sta diferit. Sunt magazinele virtuale din vest mai bune ? Nu ! Insa romanii inca nu sunt indeajuns de informati ca aceleasi comenzi pot sa le faca si in tara, sa ia produse la fel de bune si in acelease conditii de securitate, poate chiar mai bune.
O privire de ansamblu asupra folosirii cardurilor de catre romani in strainatate, sumele cheltuite si tarile care detin primele locuri in plata cu carduri romanesti.

O crestere de 42% fata de anul trecut

Romanii platesc cu cardul in strainatate mai mult decat in tara. Un studiu al companiei Visa Internatonal releva faptul ca in perioada iunie 2004 – iunie 2005, turistii romani care au calatorit in strainatate au folosit cardurile Visa de 600.000 de ori, valoarea totala a tranzactiilor depasind 108 milioane de dolari. Rata de utilizare a cardurilor in aceasta perioada a inregistrat o crestere de aproximativ 42% comparativ cu aceeasi perioada din 2004.

Citeste si:  Vizibilitate pentru succesul companiilor

In strainatate 67% din tranzactiile cu carduri Visa au fost la comercianti si numai 33 de procente reprezinta retrageri de la bancomate. In Romania mai putin de 8% din tranzactiile cu carduri sunt la comercianti.

Directorul Regional Visa International pentru Romania si Bulgaria admite ca atunci cand se afla in strainatate, turistii romani isi folosesc cardul de trei ori mai des la comercianti decat la bancomate si spune ca este foarte important ca nivelul de acceptare a cardurilor la cumparaturi sa creasca si in Romania.

Folosirea cardurilor scuteste turistul de schimburi valutare si de calcule in moneda tarii respective de asemnenea nemaifiind nevoie de a avea cantitati mari de numerar pe perioada calatoriilor.

Unde si cum au fost folosite cardurile

Romanii au cheltuit la comerciantii din strainatate 73 de milioane de dolari in aproape cinci sute de mii de tranzactiii. Majoritatea acestor tranzactii se fac in hoteluri, restaurante si magazine de haine. Suma medie cheltuita intr-o tranzactiie este de 164 de dolari. Rezultatele studiului arata ca s-a cheltuit cu 37% mai mult prin cardurile Visa comparativ cu perioada similara a anului precendent si s-au facut cu 28% mai multe tranzactii in locatiile comerciale.

Citeste si:  Cultivarea ciupercilor Champignon

In timpul calatoriilor in strainatate, romanii au cheltuit cel mai mult pe cazare, aproape 20 de milloane de dolari, reprezentand 24% din total, magazine de haine, statii service si linii aeriene. In vacante cardurile de plata Visa sunt utilizate de asemenea pentru comenzi prin posta sau telefon, agentii de turism, sau restaurante.
Romanii au cheltuit cel mai mult in Germania, Franla, SUA, Italia si Austria. Reteaua Visa de acceptare este activa in peste 150 de tari.

Turistii romani au cheltuit: (mil. USD)

Cazare 20 mil. USD
Magazine de haine 5 mil. USD
Linii aeriene 4.3 mil. USD
Comenzi prin posta sau prin telefon 3 mil. USD
Agentii de turism 2.8 mil. USD
Restaurante 2.7 mil. USD

Turistii romani au cheltuit in urmatoarele tari: (mil. USD)

Germania 14,1 mil. USD
Franta 12,3 mil. USD
SUA 11,9 mil. USD
Italia 10,7 mil. USD
Austria 9,5 mil. USD