Din prima zi a anului, toate firmele, companiile, ONG-urile, persoanele fizice autorizate care emit facturi sunt obligate sa le înregistreze pe plaftorma e-factura.
Cei care nu respecta noile reguli vor fi amendati. Dar nu imediat, ci din luna aprilie. Guvernul spera ca prin factura electronica sa reduca reduca evaziunea fiscala. Amenzile pot ajunge la 10 mii de lei.
Procesul de implementare va fi realizat in doua etape:
- In prima etapa, in perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite in România, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relaţia B2B si in relaţia cu instituţiile publice, altele decât cele efectuate în relaţia B2G, pentru care există obligaţia utilizării Ro e[1]Factura începând cu data de 01 iulie 2022.
De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania au obligatia, începand cu 1 ianuarie 2024, sa raporteze in sistemul national privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relatia B2B pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrării sau prestării în România.
Concret factura va trebui incarcata online la 5 zile calendaristice de la emiterii, insa nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut in Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare. Asta inseamna ca factura poate fi incarcata pana in data de 20 a lunii urmatoare.
Operatiuni exceptate
Urmatoarele operatiuni sunt exceptate de la obligatia utilizării sistemului national privind factura electronica RO e-Factura:
– livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau.
– livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre cumparătorul care nu este stabilit in România sau de alta persoana în contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat;
– livrarile intracomunitare de bunuri.
MM